02/14/11 13:11
(http://komitata.blogspot.com)

Редно и бройно

Какво показва преброяването по Интернет?

Първо, развеяха се като прах всякакви твърдения, че българинът не бил готов за съвременни информационни услуги. Българинът е готов, а софиянецът — още по-готов.

Работата е там, че хората искат услуги, които...

РЕАЛНО СПЕСТЯВАТ ВРЕМЕ, ПАРИ И НЕРВИ!

Второ, време е малко да се осъвремени начинът, по който администрацията говори с гражданите. Дори аз, с моите дипломи и опит, трудно се справих със завъртяните въпроси около „семейството“ и „домакинството“.

Оказа се, че съм „Глава на домакинство“, но съм „Друго лице, което не е член на семейството, но е член на домакинството“. Аз си мислех, че второто се отнася най-вече за фикуса.




Но електронното правителство в България, както и времето, май не върви напред, а назад.

Една стотна ако постигнем... но замълчи, сърце.

Вече говорихме за това, че се закрива свободният достъп до Търговския регистър.

Според новия проект достъп до фирмените дела ще имат само определени професии – адвокати, нотариуси, съдии, органите на досъдебното производство и МВР, съдебни изпълнители.

Ами да, това са те, елитът на нацията, непоколебимите морални стожери на българщината, които никога и по никакъв повод не са били уличавани в неморално или незаконно поведение. Затова САМО ТЕ трябва да имат достъп до регистъра. Защото истинската опасност от злоупотреба с данни от регистъра е в блогърите, в журналистите и в активните граждани, нали така?

Електронните подписи са не по-малко важна част от националната инфраструктура от магистралите. В момента високата цена на електронния подпис препятства гражданите да пестят време и усилия на държавната администрация и своето собствено. Аз например, отдавна не ползвам електронно банкиране, защото цената на подписа ми струва повече, отколкото да се разходя няколко пъти до банката, а на сертификатите непрекъснато им губя паролите. Наистина, губя време, но девойките в банката са много приятни и услужливи. Щом шефовете им са решили, че по-добре да ходя на крака в офиса, значи така и ще направя.

Трето, свързано с горните две. Безвъзвратно са отминали соц. табиетите, според които най-евтиното нещо беше времето и можеше да компенсираш недъзите в бита си с висене по опашки, частпром или откровени, но политически правилни глупости.

Четвърто, хората започват да си ценят и личното пространство. Аз лично се преброих не защото не мога да изчакам преброител, а защото не обичам непоканени да ми влизат у дома.

Дадохте ли пари за новите лични документи? С всички належащи банкови такси и комисионни?

Аз не дадох, и вероятно ще трябва да платя глоба за изтекъл паспорт. В момента администрацията ни събира биометрични данни, които да вгражда в личните документи, но естествено няма да се сети покрай биометричните данни да ни вгради и по един безплатен електронен подпис в тях. Стъпката е съвсем малка, но не е направена.

Както не е направена и стъпката да се раздадат стикерчета, който иска да си лепне върху българското знаменце на регистрационния номер на колата едно европейско. А който го прави, следват сериозни глоби.

Знаете ли, че за този сайт са дадени три милиона и половина лева!?

Познайте защо.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване