02/15/11 08:39
(http://vasvalch.com/)

Още инструменти за измерване на онлайн репутацията

измерванеВ последно време попадам на все повече инструменти, които предлагат достатъчни добри безплатни услуги за развиващи се канали в социалните медии. Групата на Export.ly и RowFeeder се оказа ефективен вариант за следене на ключови думи и анализ на постовете във Facebook и Twitter, без за това да е необходимо да плащате солени абонаменти.

Попаднах на Export.ly напълно случайно, но инструментът се оказа особено удобен за бързи количествени анализи. Приложението позволява няколко абонаментни плана на база количеството анализирани страници и постове, като всичко до 1000 поста и коментара влиза във възможностите на безплатния абонамент – единственото изискване при него е да “платите с туит”, който показва, че използвате Export.ly. За мен това е приемлива цена за качествена услуга. Това, което получавате насреща, е доста сериозен преглед на:

  • активността на фен-страницата от страна на администратори и фенове;
  • зависимостта между броя постове от администраторите, постовете на феновете и коментарите/like-овете;
  • средния брой like-ове и коментари за пост;
  • най-активните фенове и съдържанието, което привлича най-много активност;

Изведените данни идват под формата на удобни и разбираеми графики, които визуализират информацията, така че да я представите безпроблемно дори на хора, които не са запознати със социалните медии. Друг голям плюс е, че можете да сегментирате данни както за пълния период (месец, 6 месеца или година, зададени още при експорта), така и за последните 30, 14, 7 дни или 24 часа. Ето и кратко видео с повече информация:

Компанията, която стои зад Export.ly, е създала и друга услуга, която е насочена по-скоро към мониторинг в реално време, отколкото към директен анализ. RowFeeder ви позволява да следите дадени термини и агрегира данни за тяхното споменаване в Twitter и Facebook. Безплатният абонамент тук позволява агрегиране на 500 поста на месец. Ако Export.ly лесно може да се използва за по-малки страници, то безплатният вариант на RowFeeder е крайно недостатъчен, освен ако нямате наистина нишов и уникален термин за следене. За сметка на това данните могат да бъдат експортнати в доста различни конфигурации и тази свобода е много ценна. Анализите на RowFeeder включват:

  • Основен анализ на постовете в двете социални мрежи, броя туитове на потребителите с най-много последователи, най-често използваните ключови думи в комбинация с желания термин, броя потенциални импресии, вида туитове (“обикновени”, @-replies и RT)
  • Времеви анализ, който ви позволява да следите броя туитове/постове за определени интервали от време, броя туитове и потенциални импресии за определен период, както и сплит по дни от седмицата и часови зони
  • Анализ на темите-катализатори на разговорите в социалните медии – тук основен фокус са ключовите думи, които се използват заедно със споменатия термин
  • Географски анализ на най-активните фенове и последователи (полезен за глобални страници, но и за извеждане на потребителите в определен град/район)
  • Анализ на най-активните потребители според броя постове и броя последователи
  • Share-of-voice - полезен, ако следите имената на конкурентите си и търсите информация за кого говорят потребителите
  • Времеви анализ, който отразява часови диапазон, в който най-често се споменава дадения термин
  • Анализ на лидерите на мнение на база Klout точки (валиден само за платени абонаменти, но доста полезен, ако търсите влиятелните личности в мрежата)
  • Възможност за избиране на победители в конкурси в Twitter на случаен принцип – тук не бях достатъчно любопитна, но може да разучите възможността :)

И тук имаме кратка “виртуална обиколка на възможностите”:

Лично за мен Export.ly е по-полезната опция, но ако ви трябват задълбочени анализи и Twitter е “предпочитаната отрова” за вашата марка, RowFeeder е добър вариант. И двата инструмента се отличават с много добра визуализация и особена гъвкавост – нещо рядко срещано за инструменти с безплатен абонамент. Разбира се, ако някой реши да инвестира в платените версии (или вече го е направил), ще се радвам да чуя мнения.

___
снимка: Pink Sherbet Photography



Още по темата:

  1. Онлайн реклама – промените на големите
  2. Измерване на успешна Facebook страница
  3. Измерване на успеха

Публикувана на 02/15/11 08:39 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/IcpyWNlDr6U/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване