02/15/11 09:37
(http://ivanbedrov.com/)

Скандалите са лесни, дайте да видим икономиката

Откакто живеем във време, за което използваме думата “криза”, лошите новини са всекидневие. Борсови сривове, фалити, намалено потребление, безработица… Всеки ден четем или говорим за това. И въпреки това рядко се случват дни, в които лошите новини се нареждат една след друга и създават усещане за опасност. Точно както неволните и малки сами по себе си грешки се нареждат една след друга преди ядрена авария.

Чуждестранните инвестиции не само са продължили да намаляват през миналата година - те са наполовина по-малко от 2009 г. и три пъти по-малко от 2008 г. Обяснението “криза е” вече не върши работа. През изминалата 2010 г. с малки изключения  икономиките в Европа започнаха да растат. Германия произведе с 3.6%* повече, Швеция - с 4.8%, Великобритания - с 1.4%, Белгия - с 2%… В най-близката държава извън Европейския съюз, Турция, икономиката порасна с повече от 7%. В тези държави създават повече и печелят повече. И очевидно спечелените от тях пари не се инвестират в България. Не е добра новина инвестициите тук да намаляват на фона на подема около нас.

На този фон само за последния месец парите във фискалния резерв в БНБ са намалели с над 1 млрд. лв. Сезонните обяснения са известни - има лихвени плащания по дълга, няма още приходи и т.н. И все пак - парите намаляват, и то с притеснителна скорост. Не е добра новина и това.

Когато едно управление е застигнато от подобни лоши новини, най-логичното действие е то да предприеме мерки за подобряване на бизнес средата. Прозрачността и предвидимостта са част от тази среда. На този фон управляващите планират да затворят достъпа до съществена част от иначе публичната информация в Търговския регистър. Прогнозите са това да увеличи корупцията и да доведе до нов златен век за търговията с фирмени данни. Търговията със СРС-та е само повод, който да разсее всякакви съмнения в тази посока.

Това са важните новини. Но тези новини не заемат основната част от интереса на медиите, не заемат основната част от вниманието на политиците. Опозицията има интерес от скандали, флашки и взривове, за да подчертае проблемите в управлението. Управляващите имат интерес от скандали, флашки и взривове, за да избягват темата за икономиката. А когато отказваш да погледнеш открито проблемите и да намериш решения, тогава лошите новини започват да идват все по-често.

*Предварителни данни на Евростат за 2010 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване