02/20/11 07:11
(http://delian.blogspot.com)

Какво всъщност каза ЕК за СРС-тата в България


Каза много, но и нищо едновременно. И всяка една страна в СРС спора у нас намери своят отговор вътре, интерпретирайки коментара на ЕК пред ЕП по повод скандалите със СРС у нас, по начин който е най-изгоден на интерпретиращите.
ЕК каза следното -
Българският закон за СРС отговаря на Европейското законодателство, гарантирайки правата на гражданите чрез предвидените ограничения в него (тоест използване на СРС като краен случай, след съдебно разрешение, само за ограничена група престъпления). СРС-тата поискани спрямо закона, биха били законни, АКО ЗАКОНЪТ СЕ СПАЗВА. Добавя се и че скандалът със СРС-тата ще бъде следен внимателно от ЕК, както и че до този момент (тъй като междувременно няма становище на прокуратурата) комисията няма основание да смята че е имало закононарушение (но коментирам – това не означава, че няма). Атаките срещу законът могат да се интерпретират като атаки срещу борбата с престъпността. Казуса със източените СРС-та е вътрешен проблем за България.
Много е любопитно кой как чете становището. Всеки – както дявола евангелието.
Почитателите на ГЕРБ твърдят, че ЕК подкрепя усилията на правителството за борба с престъпността (което е очевидно така) и това становище оправдава скандалите тъй като то казвало че нямало извършено престъпление (което очевидно не е така – те изрично казват “АКО ЗАКОНЪТ СЕ СПАЗВА”, което значи, че може и да не се спазва, казват че това е вътрешен проблем, което всъщност значи, че трябва да има разследване, и казват че проблемът се следи от ЕК, което значи, че ако има обществено недоволство от некачествено разследване, този проблем може да се превърне в конкретен проблем на самата ЕК).
Противниците на ГЕРБ пък казват че ЕК щяла да следи скандала със СРС-тата и очаква пълно прокурорско разследване (което е така, но не и с намека, че задължително всичко е незаконно).
А очевидната истина е проста -
ЕК казва че не иска да се занимава с този проблем на този етап. Той е проблем на Българското общество (което определено не значи, че не е сериозен проблем, а това че той трябва да бъде разрешен ВЪТРЕ В БЪЛГАРИЯ, а не извън нея). Казва че очаква да има спазване на правилата и духа на закона, и ако това се случва, то не може да има проблем с ЕК. Ако обаче законът не се спазва или не е спазен, или има некачествено разследване, то ЕК би се заела с този случай.
Тоест тук имаме една неутрална позиция, която по скоро изчаква какви ще са действията на прокуратурата, а при определени проблеми се очаква те да бъдат разрешени предимно по вътрешно българска инициатива (но при наличие на обществено недоволство, ЕК си запазва правото да се намеси).
Изказването не е нито про правителството, нито против него. То е неутрално. За сега.
Не се казва че няма проблеми (а че може да има, ако има систематично неспазване на закона). Следователно на ход е прокуратурата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване