02/21/11 08:47
(http://vasvalch.com/)

Годишният преглед на тенденциите в социалните мрежи

social media check-upМиналогодишното изследване на Burson-Marsteller разкри интересни данни за това как най-големите компании (Fortune 100) използват социалните медии. Агенцията продължава традицията за втора година и вече освен абсолютните стойности можем да засечем и определени трендове в маркетинговите стратегии – ето защо вторият Global Social Media Check-up е още по-полезен и интригуващ.

Няма да задълбавам твърде много, но ще направя малък обзор на по-важните точки в сравнение с резултатите от миналата година:

  • Общ поглед: Компаниите стават все по-активни в социалните медии. 6% повече от световните Топ 100 са активни поне в един от четирите изследвани канала (Facebook, Twitter, YouTube, корпоративни блогове), като с този ръст се покриват общо 84% от компаниите. За жалост, Европа не се поддава на social-вълната и броят активни компании остава почти непроменен. За сметка на това Азия води надпреварата по нови играчи с 34% ръст. Друга тенденция, видима и в четирите канала, е увеличаване на броя акаунти за всяка марка, което се дължи на новосъздадените локализирани акаунти. Сред първенците, които ползват и четирите платформи, вече са 25% от Fortune 100 (с 1/4 повече в сравнение с 2010). Явно е, че компаниите осъзнават водещата роля на социалните медии за маркетинга и полагат усилия да развият онлайн-общностите си.
  • Twitter: Това е най-често използваната мрежа. Twitter водеше и в миналогодишното изследване, а сега затвърждава позицията си с най-голям ръст на използващите го компании (18% ръст на годишна база, като Facebook има 13%, а YouTube – 14% ръст). Освен че го използват по-активно, компаниите използват Twitter и по-правилно като създават пълноценни разговори с публиката: използването на @-споменавания нараства от 38% на 67%, а RT стигат 57% в сравнение с 32% за м.г. В резултат на това по-адекватно поведение потребителите обръщат и по-голямо внимание на марките: последователите им са нараснали с 241%, а почти двойно се е увеличил броят на марките, които са споменавани от потребителите (от 42% на 80%). Европа отново е на края на опашката по ръст на броя компании, използващи Twitter, но за сметка на това води по ръст на @-споменавания и RT – личи си, че европейците ценят диалога.
  • Facebook: Ръстът на използване тук е по-нисък в сравнение с Twitter, което е странно, като имаме предвид, че средният брой бранд-фенове е над 17 пъти по-висок от средния брой последователи (съответно 88 000 срещу 5 000). И все пак тук също се забелязва тенденцията на по-засилен диалог и интерактивност: 74% от компаниите разрешават постове от потребители на стените си, а 84% са имали пост в рамките на седмица в сравнение с 59% за м.г. Тук също виждаме сериозен ръст в отклика на потребителите със 115% нарастване на средния брой фенове на страница. Европа обаче остава без фактическа промяна в броя like-ове – Старият континент гледа завистливо към Азия, където се наблюдава четворно нарастване на феновете.
  • YouTube и корпоративни блогове: използването на канали за споделяне на видео не се е повишило значително, като достига 57% в сравнение с 50% от м.г. Средният брой гледания на канал леко надвишава 680 хиляди, като в Азия тази стойност е повече от 2 пъти по висока, а в Европа – много по-ниска (255 хиляди). Корпоративните блогове също не се развиват особено динамично като 36% от компаниите използват инструмента, а в Азия се наблюдава отлив от този канал.

По всичко личи, че се засилват две основни тенденции: на по-голяма интерактивност и все по-силно локализиране на съдържанието. Азия е водещата сила в развитието на маркетинга в социалните медии – с нарастването на международното предлагане компаниите са осъзнали силата на социалните медии за привличане на западните потребители. Видимо е, че интерактивността и конструирането на ефективен диалог води до по-бързо развитие на онлайн-общностите и това ще бъде засилваща се тенденция през 2011 – все пак колкото повече компании навлизат в социалните медии, толкова по-важно е да се разграничиш от конкурентите и да покажеш на потребителите, че наистина те е грижа за тях. Основният съвет към компаниите: бъдете интерактивни, бъдете локални и бъдете актуални!

Вижте цялата презентация на Burson-Marsteller или свалете изследването за социалните медии [PDF].



Още по темата:

  1. 11 Божи заповеди за поведение в социалните мрежи
  2. 50 графики: Mаркетинг в социалните медии
  3. Трите етапа на маркетинг в социални мрежи: Дали? Как? Защо?

Публикувана на 02/21/11 08:47 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/Us2snwXcWDM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване