02/25/11 15:19
(http://ruslantrad.com/)

Доказаната конспирация срещу WikiLeaks

Максим Проданов

В миналото писахме за многото тактики, които се използват срещу WikiLeaks с цел да се унищожи репутацията на сайта и създателите му. От сплашване на медии до натиск върху компании, работещи с WikiLeaks, блокиране на дарения, координирани атаки срещу сайта и сървърите му, до разкрити стратегии за съсипване на WikiLeaks и създателите му, конспирациите вече не са теоретични, а доказани и документирани. Макар, че съдебният процес срещу Джулиан Асанж е не по-малко конспиративен и екстрадицията му в Швеция и евентуално в САЩ върви почти по правителствен декрет, по-голямата конспирация срещу WikiLeaks в момента идва от частния сектор, по-точно Bank of America и HBGary.

Почти всеки знае какво е Bank of America и че WikiLeaks се готви да публикува документи, описващи финансовите измами на банката (търговия с „токсични“ ипотечни облигации). Но кои са HBGary?

HBGary е американска частна IT компания, използвана от правителството на САЩ и големи американски корпорации по редица сенчести задачи. Фирмата е била наета от Bank of America да саботира документите, публикувани от WikiLeaks, да сондира информация за нейните сътрудници и да изнудва журналисти, симпатизиращи на организацията, като ги накара „да избират между своята кариера и своите идеали“. Шефовете на HBGary – Арън Бар и Грег Ходлунд специализират в сондиране на социални мрежи като Facebook, Twitter, IRC и Интернет форуми за извличане на данни и манипулиране на общественото мнение. В атаката си срещу WikiLeaks, HBGary са се опитали да проникнат в децентрализираната група „Anonymous“ – абстрактно движение от хора, които се организират около някаква идея („мем“) – в случая защита на WikiLeaks. Целта на HBGary е била да проникнат в Anonymous и да идентифицират отделните й членове.

Отговорът на Anonymous не се забави. Сайтът на фирмата беше хакнат и на негово място се появи съобщение, че акцията е отговор на нападение от страна на HBGary. След това Anonymous срина телефонната мрежа на компанията, превзе e-mail системата им и публикува 68,000 фирмени имейла. Тук дойде и голямото разкритие за действията на американската фирма. Оказа се, че HBGary са били наети от Bank of America, за да проникнат в организацията на WikiLeaks и да се представят за легитимни източници. Целта е да се изпратят фалшиви документи, които да поставят под съмнение достоверността на WikiLeaks. От имейлите става ясно още, че компанията е създавала софтуер за „astroturfing“ (произвеждане на изкуствена опозиция). Този софтуер прониква в социални мрежи, форуми и т.н. и създава армия от изкуствени профили, които да манипулират общественото мнение по ключови въпроси. В презентация, намерена в един от имейлите се говори за „притискане на журналисти в избор между кариера и кауза“:

„Това са доказани професионалисти, които имат либерален уклон, но в крайна сметка повечето от тях ако бъдат притиснати, ще изберат професионалното си запазване пред каузата – такова е мисленето на повечето бизнес професионалисти“.

Като мишена на такава акция за „притискане“ е набелязан журналистът Глен Грийнуолд (от престижния сайт www.therawstory.com), който симпатизира на WikiLeaks. В презентацията се казва, че „без помощта на хора като него, УикиЛийкс ще се огъне“. HBGary пише за слабостите на WikiLeaks:

- Финансите: те са под растящ финансов натиск защото властите блокират тяхното спонсориране
- Сигурността: трябва да се хване (саботира) шведския им сървър за изпращане на документи. Трябва да се създаде съмнение за тяхната надеждност и впечатление, че източниците им ще бъдат разкрити.
- Да налеем масло в огъня на противоречащите групи. Дезинформация. Създаване на слухове за саботиране или дискредитиране на едната организация от другата. Да изпращаме фалшиви документи и после да посочим грешката.

Шокиращите разкрития в имейлите на HBGary показват, че стратегията цели не просто дискредитиране, но и унищожаване на WikiLeaks. Говори се за следене на поведението на работещите в организацията, медийна кампания за „постоянен натиск“ срещу тях, както и кибер-атаки (вкл. създаване на вируси), сондиращи информация за сътрудниците, което би убило проекта“.

Пълният документ може да бъде изтеглен тук:
http://213.251.145.96/IMG/pdf/WikiLeaks_Response_v6.pdf

В имейлите става ясно и че Bank of America е наела правната фирма Hunton & Williams, която да работи заедно с HBGary в координирана „кампания за мръсни номера“ и за изготвяне на въпросните подправени документи.

Още по-скандална е връзката на американската държава с конспирацията. Имейлите показват, че Търговската камара на САЩ е използвала HBGary и други подобни фирми да шпионира и да дискредитира журналисти, профсъюзи и други организации, а Департаментът на правосъдието е служил като връзка между Bank of America и Hunton & Williams. В атаката срещу WikiLeaks, Bank of America е наела и друга квази-държавна фирма – Booz Allen, която е пряко свързана с Пентагона и ЦРУ.

Според влиятелния икономист – проф. Майкъл Хъдсън, дори неоспорими доказателства за вина на Bank of America едва ли ще предизвикат разследване. Според него не е тайна, че банката е криминална организация, провела милиони измамни операции с токсични ипотечни облигации, но подобно на мощна мафиотска мрежа, тя се ползва със защита от властта. Държавният орган, който може да назначи разследване на Bank of America е именно Департаментът на правосъдието, който е препоръчал въпросните частни фирми, назначени за подправяне на документи. На същата защита може да разчита и частната мрежа за саботаж: HBGary, Palantir Technologies, Berico Technologies и др., които работят с американската държава и корпорации (вече е трудно да се намери границата между двете). А щом в имейлите една неголяма IT фирма с такава увереност говори за започване на „продължителни медийни кампании“, можем да бъдем сигурни, че мрежата е доста по-дълбока.

Публикувана на 02/25/11 15:19 http://ruslantrad.com/?p=8033
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване