02/25/11 10:12
(http://sulla.bg/)

Записки по маншетите*

Аз също си шия ризите по поръчка, но никога не ми е хрумвало да карам да пишат по тях разни неща с бродерия. Нито „И.С.”, нито „Sulla”, нито „Само „Левски”!” със сложната му система от главни букви, удивителни и кавички. На Цветан Цветанов обаче му е хрумнало, което ме принуждава, позеленял от завист, да го призная за по-голям гъзар от мен. Същевременно обаче ме кара и да се замисля за ролята и функцията на надписването на личните дрехи. Както показа в. „Капитал”, на видно място на ризата си, точно над бутонела , министър Цветанов е заръчал да се избродират със строг (но справедлив) шрифт инициалите му на латиница – TzvTzv. Същият вестник съвсем правилно отбелязва, че надписването на долните дрехи, каквито са по принцип мъжките ризи, има само една задача – да не се изгубят те в общото пране. Така че първият извод, който можем да си направим, виждайки надписаната Цветанова риза, е, че в ГЕРБ се грижат за кирливите си ризи на централно ниво. Знаят си ги един другиму, перат ги в общ кюп и после пак си ги взимат да си ги носят. И за да не отидат кирливите ризи на Цветанов, примерно, у Борисов и той после да се чуди как да се обяснява за тях, надписват си ги, за да си ги познават. За съжаление този първи извод е погрешен, защото не обяснява латиницата. Ако беше верен, на ризата щеше да пише не TzvTzv, а ЦвЦв или просто „Цецо”.

Изписано на латиница обаче, звучното и елегантно съкращение очевидно преследва други комуникационни задачи. То идва да покаже, че приносителят на ризата е изтънчен човек, надраснал балканската си люлка с нейната просташка Кирило-Методиева азбука. Че принадлежи на европейската цивилизация, че е като потомствения аристократ Феликс Дзержински и, знам ли, притежава неговите хладен ум, чисти ръце и горещо сърце.

Има и друго. Аз например, като човек, свикнал да гледам отвъд видимостта на нещата, се питам: TzvTzv само на единия маншет ли пише или и на двата. Защото, ако го пише само на единия, имам предложение какво да пише на другия. На другия маншет би могло да се избродира StKush – съкратено от Стоян Кушлев. Така изтънченият стопанин на ризата ще покаже, че е притежавал горещото сърце да си купи няколко апартамента, но не и хладния ум да не се остави да го хванат. И понеже законът, колкото и недодялан да е, важи за всички, TzvTzv трябва да е готов някой ден на вратата, независимо на кой от всичките му апартаменти, да почука StKush. А дотогава може да продължи да подчертава благородството си, като избродира например на джоба на блейзера си своя фамилен герб. Или ГЕРБ. Ако не друго, това поне звучи консервативно. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

_________________________

* “Записки по маншетите” – сборник разкази от Михаил Булгаков.

Публикувана на 02/25/11 10:12 http://sulla.bg/2011/02/25/2005.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване