02/27/11 10:55
(http://eneya.wordpress.com/)

Въпрос с абстрактна трудност

Не мога да се сравнявам с Бай Далай и директния й подход към де що „био продукти и мании“.
Просто нямам нервите и свободното време, за да се занимавам И с тези простотии.
От време на време обаче ми попадат някакви абсурдни ситуации, в които дори не става въпрос за дребнавост, а просто за здрав разум и елементарна обща култура.

Кафява захар на бучки.

Иде реч за кафявата захар.
Преди четири години, горе долу, за първи път видях, че започна да се появява в магазините по-активно.
Чайни, малко по… барнати кафета и заведения започнаха да предлагат кафява захар като опция, а статии на тема колко била полезна, в сравнение с бялата захар, бавно, но сигурно се нароиха.

По някакъв начин пропуснах да й обърна внимание тогава, но наскоро ми се случи да трябва да си купя кафява захар за някаква рецепта. И така, ситуацията ме намира как съм застанала пред щендер със захар и търся кафява захар.
Бялата захар, естествено, като всички по-евтини продукти, е на най-долния ред, в големи, тънки, пластмасови опаковки, с най-обикновена щампа и мъничка ценичка лепната за фасон. На гърба с невероятно дребен шрифт е написано името на производителя и къде е пакетирано.
Два реда нагоре обаче… виждам малък, тесен пакет, пластмасата е класи нагоре, картинката и тя, на гърба почти всичко е покрито с плътен текст. Освен това за половината на бялата захар като грамаж, е двойно по-скъпа.

Тук е моментът, в който наистина не разбирам.
Като всеки, който е учил химия и биология, знам, че кафявата захар е нерафинирана. Иначе казано, че е далеч по-евтина за производство от бялата захар. (Това е причината да се появи изобщо на пазара)
Защо обаче е два пъти по-скъпа от нея?
Къде отиват тези пари и защо?

Предполагам, че това е по-скоро за онези организации, които трябва да се грижат за защитата на клиента, но това, което ме вбесява е, че се използва хайпът на „здравословното хранене“, за да се продават по-евтини продукти, като по-полезни, но много по-скъпо, от обикновените. Например черен хляб, който често е един път и половина по-скъп от обикновения бял хляб.
Защо? Ясно ми е, че е по-лесно, но защо се приема и по никакъв начин не се посочва като въпюеща глупост и възползване от желанието на хората да бъдат колкото се може пазещи здравето си?
Това е директна злоупотреба.
Защото нямаш алтернатива. Ако искаш да купиш такъв продукт, се кихаш стабилно или не си го купуваш.
Грозен факт е, че пазенето на здравето се превръща в нещо, което само малка част от обществото може да си позволи и това се толерира и никой не се замисля.

Абсурдно е.
Това не е „еко“, това е наглост и безскрупулност, с евентуалната надежда, че никой няма да забележи или и да забележи, няма нищо да каже, защото сме свикнали да търпим, да си траем и да не правим нищо.


Filed under: "еко"-глупости, абсурдно Tagged: бяла захар, здравослосвен живот, кафява захар, производство, рафиниране, храна
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване