03/03/11 21:46
(http://ruslantrad.com/)

Тежък политически ден за Кадафи (документ на ЕС за санкции и изявление на Окампо)

На 2 март ЕС пусна своето решение за санкции срещу Либия, които бяха обсъждани на 28 февруари. Санкциите срещу режима на Муамар Кадафи включват и оръжейно ембарго върху Либия. Това решение се взе, след като се доказа, че много британски фирми са продавали оръжие на режима, което днес се използва срещу противниците на полковник Кадафи. Оръжие, пригодено за военни действия, а не за справяне с безредици. Предлагаме превод (благодаря на Максим Проданов) на документа, с който ЕС извести решението си за налагане на санкции. Оригиналът може да видите тук.

Либия: приемане на регламента за прилагане на санкции на ЕС

 

Съветът на Европейския съюз днес прие регламент за прилагане решението си от 28 февруари за санкции срещу Либия.

Решението предвижда оръжейно ембарго, забрана за оборудване, което може да се използва за вътрешни репресии, както и ограничения за пътуване и замразяване на финансови средства и икономически ресурси на определени лица, замесени в тежки нарушения на човешките права срещу либийци, в това число чрез участие в атаките срещу цивилни лица и инфраструктура, в нарушение на международното право.

Днешният регламент е необходим най-вече за осигуряване на равномерно прилагане на необходимите мерки от икономическите оператори във всички страни-членки.

 

Регламентът ще влезе в сила след публикуването му в Официален вестник на 3 март.

 

The 26 Libyan regime figures hit by European Union sanctions, as published on Thursday: http://is.gd/mgIdLnabout 11 hours ago via TweetDeck

С това съобщение пуснах линк към новината, че 26 приближени на Муамар Кадафи личности ще бъдат санкционирани от Европейския съюз. Това включва всички деца на Кадафи, както и хора от най-приближения му кръг- хора в държавна сигурност на Либия и др.

Днес имаше две важни международни реакции срещу режима на Кадафи. По-рано вечерта Барак Обама изнесе реч на живо пред световните медии, а Луис Морено Окампо следобяд съобщи, че Кадафи ще бъде разглеждан като престъпник и ще отговаря за престъпления срещу човечеството. По същество това са важни моменти от международния натиск върху режима на Муамар Кадафи и той би трябвало да се вслуша в тях, при условие, че зачита международното право. Ако съдим по думите на полковника обаче, “законите на международния съд не важат в Либия”, то най-вероятно призивите отвън няма да бъдат чути в Либия.

Арабската лига, която вчера имаше заседание в Кайро, излезе с решение, че е неприемлива американска военна намеса в Либия. Това не включва хуманитарни помощи.

 

Публикувана на 03/03/11 21:46 http://ruslantrad.com/?p=8109
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване