03/06/11 21:19
(http://www.kulinarno-joana.com/)

SOS – Африка вика Кулинарно – Задушени миди с фъстъци, спанак и ориз

С „Къде се е чуло и видяло…?“ реагира Вальо на моя отговор на въпроса му какво съм приготвила за вечеря. Шеговитата му реакция не ме учуди ни най-малко, напротив. Очаквах го, както и очаквах да каже: „Това няма да го ям!“ още преди да е опитал. Комбинацията миди и фъстъци го стресна (той обожава миди) и даже си мислих да не му казвам какво точно има във вечерята, освен разбира се нещата, които си личаха – ориз и миди. Вальо твърди, че си „играя“ с него, когато му сервирам ястия с продукти, които казва, че не обича. Аз разбира се умело ги прикривам (въпросните продукти) и след като доволно се навечеря, най-нахално му съобщавам какво е ял. Лоша ли съм?

Не и в нашите случаи, в които знам, че сме герои в забавна игра на котка и мишка, понякога ситуациите стават толкова смешни, че от време на време се сещаме за тях с въпроса: „А помниш ли когато…?“, последвано от някоя остроумна фраза за съответното ястие като „Къде се е чуло и видяло?“ Смешното в тези ситуации са жестовете на Вальо, докато изразява недоволството си, а в случая си представи вдигнати ръце на главата, ококорена физиономия и наставнически тон, досущ имитиращ Мария с нейната фраза „Ще съсипеш ризата!“ В този момент ме хваща голям смях, почти превивайки се на пода с ръце на корема, защото знам, че това, което ще му поднеса не само ще му хареса, но и ще го сънува.

За Вальо мога да ти говоря още дълго, но ще се съсредоточа върху това, което приготвих неотдавна и има връзка с желанието на Ева за африканска кухня. Както вече знаеш от първата рецепта, която публикувах в серията „Африка вика Кулинарно“, аз си набелязах няколко ястия и десерта, които с голямо любопитство приготвям и опитвам. Следващото ястие от списъка е задушени миди с фъстъци, спанак и ориз, което грабна вниманието ми именно заради комбинацията на продукти и мидите, които се използват за рецептата.

За мое щастие открих тези миди по-бързо, отколкото очаквах и то без да се налага да ходя до Метро. Мидите са бели, известни под общата дума clam, а аз избрах такива, които на български се казват Вонголе. Личното ми впечатление от тези миди е че са с твърда черупка, много малко месо и не особено изразителен вкус. Иначе, приготвят се като всички миди – кратко задушаване, докато черупките се отворят. В тази връзка, не разбирам защо в използваната рецепта мидите се готвят 30 минути. Не смятах да правя точно така. Оставих ги да се готвят няколко минути и сервирах с черупките.

Ястието не е силно, искам да кажа с подчертаващ морски вкус, както очаквах. Но фъстъците в него определено изиграха положителна роля, като внесоха приятна хрупкавост в комбинация с ориза, при това без да се подозира от какво идва тя.

Трапчивия вкус на спанака не се усеща осезаемо, но допълва с цвят пикантното ястие. Да, ястието е пикантно, дори може да го направиш люто, но аз сложих съвсем малко люти чушки за да усетя по-добре морския вкус. Това така или иначе не се случи, затова ако обичаш люто – давай смело.

Отново забелязвам, че в рецептата няма никаква зелена подправка, а после си помислих, че може би наистина няма нужда от такава. Или поне не ми хрумва какво бих могла да сложа на цялата тази комбинация. Бурканчето с мащерка този път си стоеше неотворено на рафта.

И за капак, не знам защо, но реших да използвам жасминов ориз, който се оказа много добро допълнение към всичко изредено по-горе. Все още не ми е известно с какъв ориз обикновено се готвят африкански манджи, та ако някой знае, нека си каже.

Задушени миди с фъстъци, спанак и ориз

Адаптирано от The African Cookbook

В това характерно за кухнята на Мозамбик ястие, наречено Matata се използват листа от тиква (!), които авторът заменя със спанак. Следвам дословно рецептата, като променям единствено грамажите.

Дозите са за 4 малки порции.

Продукти:

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 30 мл. зехтин
  • 500 гр. бели миди с черупките
  • 100 гр. белени сурови фъстъци, едро смлени
  • 2 малки домата, нарязани на кубчета
  • 100 гр. почистен спанак (1 шепа), нарязан на едро
  • 200 гр. жасминов ориз
  • 1 чаена лъжица стрити сушени люти чушки
  • сол и черен пипер

Зехтинът се загрява в тенджера. В него се сотира лукът за 3-4 минути. Добавят се мидите, фъстъците, доматите и стритите чушки. Посоляват се със сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. Тенджерата се похлупва с капак и всичко се задушава за 4-5 минути или докато мидите се отворят. След това се добавя спанака, разбърква се с останалите продукти и ястието се готви още 3-4 минути.

Междувременно оризът се сварява в 500 мл. вода за 15 минути, докато водата се абсорбира. Посолява се на вкус.

В чинии се разпределя свареният ориз, а върху него задушените миди с фъстъци и спанак.





Кулинарно - в кухнята с Йоана SOS – Африка вика Кулинарно – Задушени миди с фъстъци, спанак и ориз от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 03/06/11 21:19 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/58zJ5W-mTaY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване