03/06/11 07:00
(http://ruslantrad.com/)

Закъснели реформи, първи протести в Саудитска Арабия

Както писах в блога на Foreign Policy, ако Саудитска Арабия иска да бъде подмината от протестната вълна в арабските страни, трябва да предприеме големи реформи. Не става дума просто за пакет от услуги към обществото, а за смяна на начина на управление. Първите протести вече са налице от 4 и 5 март.

Въпрос за 35 милиарда долара: протестите, залели арабските страни от Мароко до Ирак, ще се отразят ли и на саудитското кралство. На 4 март се случиха два малки протеста, един в столицата Рияд, а другият в източната провинция Ал Ахса. Това не са първите сигнали за надигащо се напрежение в кралството. Имаше още няколко малки протеста, повлияни от революцията в Египет и Тунис. Събралите се пред правителствени сгради поискаха спиране на корупцията, освобождаване на политическите затворници, реформа в трудовото законодателство и повече работни места.

При малък протест бе арестуван един човек, обвинен в организиране на протеста:

В град Хофуф, провинция Ал Ахса, протестиращи излязоха по улиците, за да настояват за освобождаването на реформатора шейх Тауфик Амер, който бе арестуван на 25 февруари, след проповед, в която призовава за налагането на конституционна монархия.


Публикувана на 03/06/11 07:00 http://ruslantrad.com/?p=8130
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване