03/14/11 09:59
(http://komitata.blogspot.com)

Цивилизацията и човешкия прогрес

Кораби по улиците, коли по покривите, паркинг, приличащ на неподреден момчешки шкаф, гайгерови броячи, картинки напомнящи учебен филм за действие при атомна бомбардировка, National Gepgraphic, Discovery и History channel едновременно и на живо... Един кораб уверено се движи между къщите, а пред него малък японски автомобил се опитва да избяга от носещата корава вода. Шофьорът дава ляв мигач, преди да завие...

Японците очевидно ще се оправят от всякаква ситуация

Не знам за степента на цунамито, но земетресението стигна до горната част на възможната скАла. (8,9 от 9) Т.е. учените даже теоретично не са предвидили по-силно земетресение. Жертвите са хиляди, ако не и десетки хиляди. Щетите в Япония са такива (милиарди или може би десетки милиарди), че даже в отдалечените Съединени щати, с доста по-отслабено цунами имат щети за около 50 милиона долара.

Щетите, измервани в пари са интересно нещо – ако земетресението се беше случило в безлюден район (да речем – Сахара) или цунамите беше ударило безлюден бряг (Намибия) или пък се беше случило на Антарктида, щетите щяха да са нулеви. Значи ли това, че природата нанася щети само там, където има хора? Да, значи. Даже такова земетресение едва ли ще предизвика кой знае какви промени в еко-системите на удареното място (все пак, това не е паднал астероид, нали, а само някакво си земетресение с последващо цунами – еволюцията и по-страшни неща е виждала)

Значи ли това, че хората сме лоши и не бива да строим или да се бъркаме в работите на майката- природа?

През 20те години на XX-и век в Щатите формулират емпирично т.н.„ефект на дигата“, който гласи следното (става дума за делтата на Мисисипи, която също стана обект на природен катаклизъм преди няколко години). Та „ефекта на дигата“ гласи следното: колкото повече диги строиш, толкова повече са щетите при следващото наводнение. Като Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече ;) Обяснението е просто: колкото повече диги се строят, толкова повече хората след ще се заселват в района, респ.толкова повече фабрики, къщи, магазини и пътища ще има на защитетеното от дигите място. И, естествено, при следващото наводнение, толкова повече фабрики, къщи, магазини и пътища ще бъдат разрушени, т.е. щетите, измервани в пари ще са много повече, отколкото преди построяването на дигите. Още по-краен пример: ако нямаше диги, изобщо нямаше да има Нови Орлеан (Ню Орлийнз за неграмотните ;), т.е.Катрина щеше да накриви капата на Буш

На пръв поглед изглежда, че постройката на диги, централи, фабрики, заводи, къщи, пътища, шосета, изобщо постройката на това, което разбираме в материален смисъл под „цивилизация“ незибежно води до щети при природен катаклизъм

Така ли е? Така е, но само на пръв поглед, мили мои.

Помните ли Хаити и земетресението там? И загиналите двеста хиляди човека?

Онзи-деншното земетресение в Япония беше СТОТИЦИ пъти по-силно (скАлата на земетресенията е логаритмнична, т.е.всяка степен е в пъти (десетки може би) по-силна от предходната), удари и чудовищно цунами (май повечето жерви са в резултат от нахлулата вода, а не от земетресението). Като капак и атомните централи са на път да се разрушат, а вчера и вулкан изригна в Япония.

Щетите са за милиарди, загиналите – десетки хиляди (засега пос 20 хиляди, дано не се увеличават).

Но не са стотици хиляди, както беше в недоразвито Хаити. (А и в Доминиканската република, която се намира на същия остров като Хаити, почти, ако изобщо, нямаше жертви).

Много ми напомня на две важни сражения от Втората световна война: Сталинград и Мидуей. Двете имат сходен военно-политически характер: при Сталинград Червената армия обръща посоката на войната (оттогава Германия отстъпва), при Мидуей американския флот обръща посоката на войната в Тихия океан. Има и още един сходен факт между двете битки: в двете битки участват приблизително равни количества стомана (много танкове, респ.няколко самолетоносача). Каква е разликата? Не знам колко са загиналите при Сталинград (лесно ще ги намерите), но при равно военно-политическо значение и равно количество материални щети, загиналите при Мидуей (от двете страни) са общо около хиляда човека.

Изглежда обаче, че степента на цивилозаваност на дадена територия пряко влияе върху шансовете за оцеляване на хората, въпреки, че щетите (в пари) може да са повече, в сравнение с нецивилизованите територии.

Като послепис открадвам статуса на Иво Ников във ФБ: Земетресение от 9 степен по Рихтер и цунами не успяха да докарат режим на тока в Япония. Правете си сметка каква е била разрушителната мощ на нашите управници.

И още един послепис към всички защитници на природата: прави сте, но не съвсем

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване