03/14/11 10:05
(http://komitata.blogspot.com)

Кой кой е в българската организирана престъпност

В сайта „Биволъ“ се е появил анализ на влиянието на българската организирана престъпност и Русия върху българската политическа система и общество.

Появила се е нова, нецензурирана телеграма от Уикилийкс, която е нещо като енциклопедия на мафиотите в България – кой с кого е свързан, какъв му е „бизнеса“, как се отнася спрямо останалите.

И двата материала са дълги, но са много интересни за четене. Много е жалко, че работата на българските журналисти  и медии трябва да се върши от чужбина. В интерес на истината, нещо, което дори „Гардиън“ и „Монд“ се поколебаха да изкарат без цензура.


Може да се каже, че силата и имунитета спрямо закона на организираната престъпност (ОП) е най-сериозният проблем на България днес. Дейностите на ОП са в основата на корупцията и неефективността на съдебната система в България и спъват икономическото развитие на страната. Българската ОП е особено силно замесена в международно пране на пари, трафик на наркотици, и фалшификация на пари. Групировките на ОП са разнообразни - от местни улични престъпници, които се занимават с изнудване до находчиви международни нарко босове и такива свързани с пране на пари. Около 118 групи на организираната престъпност са действали в България в края на 2004 г., според данни на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) към българското вътрешно министерство, но много от тези групи са малки и сцената е доминирана от шепа големи играчи. До днес нито една значителна фигура от ОП не е наказана от българската съдебна система, въпреки продължаващата серия от убийства свързани именно с ОП. Щатски правоприлагащи агенции с офиси в София подкрепят усилията за намаляване на ОП в България. Отделът за предотвратяване на измамите към консулския отдел на американското посолство в София води агресивна политика за предотвратяване на пътувания на личности от ОП до САЩ. (2005г., Пардю)

Към материала в Биволъ
Към телеграмата 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване