03/14/11 22:29
(http://ikonomika.org/)

Няколко стотинки отгоре (върху горивото)

1. Биогориво

В цените на едро на Нефтохим се вижда следното:

- цена за 1000 лв дизел: между 2310 и 2341 лв

- цена за 1000 лв дизел с 4% биогориво: 2402 лв

- разликата е между 6 и 9 ст. на литър повече заради европейското изискване за влагане на биогориво


2. Акцизи

От началото на 2011 година акцизите върху бензина и дизела бяха увеличени съответно с 30 и 15 лева на 1000 литра (до 715 и 615 лв на 1000 литра) – или съответно увеличение с 3 и 1.5 ст на литър от началото на годината. И това няма да е последното увеличение на акцизите.


3. Поскъпване на петрола

Това е основният фактор, който увеличава цените. Петролът поскъпва от доста време, но в последния месец много по-бързо, с цели 20% за месец.


4. Административни изисквания и тежести

Митниците въведоха изисквания за GPS-и, складови бази, наличности и пр. – основно върху вносителите на горива. Което повишава разходите и ограничава лесното навлизане на пазара. НАП изисква свързване на касовите апарати чрез безжична мрежа. Това добавя разходи и намалява потенциала за конкуренция (или поне изисква повече време за навлизане на нови конкурентни вносители), което вероятно се измерва в малко по-високи цени (но не е ясно колко – дали половин стотинка на литър или 2 стотинки на литър).


Точки 1 и 2 са свързани с изисквания на ЕС, които вероятно не можем да отменим, а т. 3 е външен за нас фактор – така че остава въпросът с местно въведените тежести. За точка 4 се твърди, че бори сивата икономика – макар че не е ясно дали наистина е така и дали абсолютно всички мерки са наложителни. Добре е да се направи оценка на тяхната необходимост, ефективност и наложеният разход и да се намали негативното им влияние върху конкуренцията. Ако това стане, вероятно можем да очакваме повече внос, още по-малък пазарен дял на Нефтохим и малко по-ниски цени. Но все пак това не може да компенсира скъпия петрол, високите акцизи или изискванията за биогорива.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 03/14/11 22:29 http://ikonomika.org/?p=5330
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване