03/15/11 11:55
(http://ikonomika.org/)

Преразпределение на биодизела

Вчера споменах, че има различни начини за изпълнение на директивата за биодизела. Тези различни начини не променят общата тежест за икономиката – но могат да я преразпределят.

В България е възприет принципът, че във всеки литър дизел трябва да има определен процент биодизел.

В някои други страни е възприет обратният принцип – в горивото за камиони и коли няма никакъв биодизел докато в горивото за земеделието има голям дял, 30-40% биодизел. Така средно за цялата страна се изпълнява изискването определен дял от горивото да идва от биодизел. По този начин цените на бензина за камиони и автомобили са с няколко цента по-ниски, а цените на горивата за земеделието не са по-високи, тъй като оскъпяването от биодизела се компенсира чрез освобождаването на земеделието от акцизи (което е позволено от ЕС).

Смяна на начина на изпълнение на директивата за биодизел би могло да намали крайната цена с 6-9 стотинки. Въпросът е, че земеделците вероятно биха искали да ги освободят от акцизи без да вкарват по-голямо съдържание на биодизел в горивото, което купуват. Все пак, при желание в крайна сметка би могло да се стигне до някакъв компромис – по-нисък акциз за земеделие, но срещу изискване за повече биодизел в земеделието.

 



Блогът за икономика 2011
 

Публикувана на 03/15/11 11:55 http://ikonomika.org/?p=5335
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване