03/18/11 06:59
(http://www.kenanoff.com/blog/)

Ако нещо такова стане тук, сме… дотук!

„Ако такова земетресение като в Япония удари България, АЕЦ-а гръмва направо!“
Такова е мнението наляво и надясно из медии и интернет.

Сега да поясним:
В България не може(!!) да има земетресение от девета степен по Рихтер. Освен това даже и да вземе че стане, цунамито (което предизвика проблеми в Япония) би било проблематично за Козлодуй. Даже и Железни Врата да поддаде, ниският румънски бряг добре пази Дунав дотам (АЕЦ-ът е на кота 37-37.50 м.н.в., докато румънският бряг е на 27-28 м.н.в.).

Цялата реакция е пример не за това колко сме били в опасност, а за неадекватни и търсещи евтина сензация медии, които вместо да информират, си мислят само за рейтинга.
Липсата на елементарно образование (това за видовете земетресения се учи в училище) у хората, и склонността им да се поддават на паниката на съседката, вместо да проверят елементарни факти, които трябва да знае деветокласник си е отделна тема. Което и явно обяснява медийния феномен – кой ти иска факти?
А разлом (Вранча или Сан Андреас като най-известни) НЕ е граница на две тектонски плочи! Най силното регистрирано земетресение в най-известният разлом – Сан Андреас, е 7.9 по Рихтер през далечната 1857 година, а това е 25 пъти (!!) по-слабо от земетресението в Япония! Най-силното регистрирано земетресение във Вранча е 7.7 по Рихтер, което е 90 пъти (!!) по-слабо от тазгодишното японско. И това не е прочутото от 1977-ма (което е „само“ 500 пъти по-слабо от това в Япония), а в далечната 1802 година.


Споделете в Twitter | Споделете във Facebook

Все още няма коментари, така че можете да сте първи!

| | Абонирайте се за нашите публикации по RSS или email или Facebook

Публикувана на 03/18/11 06:59 http://feedproxy.google.com/~r/kenanoff/~3/H24lonKI1a0/1951
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване