03/22/11 09:08
(http://vasvalch.com/)

Видеото – начин за обучение на тийнейджъри?

deonЗапочвам да ставам фен на Лондонската полиция и социалните кампании, които правят за обучение на британските хлапета. След акцията срещу хладни оръжия от лятото сега фокусът пада върху съучастничеството. Кампанията “Who killed Deon?” е интригуваща, фабулата е заплетена, а зрителят научава много трудни уроци.

Общественият морал, като цяло, е доста гъвкаво понятие. От малки ни учат, че трябва да спазваме закона, но пък съществува и вековната традиция да помагаме на приятел в нужда – правило, което се засилва в социалната среда. Когато границата на закона и границата на морала се преплетат, как е правилно да постъпиш? И дали наистина, ако помогнеш съвсем малко, престъплението пак е твое? Въпросът става още по-труден, ако си по-млад и в съответна “рискова” среда.

Role-playing кампанията на Лондонската полиция цели да покаже директно именно този урок – че всяка постъпка, която дори индиректно помага за извършването на престъпление, е грешна и наказуема от закона. Видео-историята, разказана на Facebook страницата Who killed Deon?, напомня малко на игрите на детектив, които децата толкова обичат. Но за сметка на това тук имаме 6 заподозрени и 5 виновни: всеки от тях по определен начин става съучастник в кървавата развръзка. Разбира се, присъства и позитивният пример – един от групата помага на полицията да разреши убийството и като свидетел не е осъден.

Трейлърът показва самото убийство, а шестте по-кратки видеа ни развеждат през историята на героите. Така с отделни фрагменти се конструира целият разказ, а финалите на всеки от тях показват крайната идея: че всяко действие, което помага директно или индиректно за извършването на престъпление, се класифицира като съучастничество и може дори да доведе до затвор. За нетърпеливите ето цялата история:

С личния поглед, който проследява отделните герои, се създава доста по-лично отношение към тях. Така зрителят се фокусира на отделното парче от пъзела и вижда, че наглед малки постъпки всъщност могат да имат сериозни последици. Момчето, което помага на полицията, показва правилния изход от ситуацията и индиректно казва “Има начин да се измъкнеш”.

Тъй като темата за съучастничеството е малко по-сложна от дилемата “да носиш нож или не”, тази кампания не се радва на същия успех като Choose a Different Ending. Според мен, това се дължи и на относително по-малкото промотиране на видеата онлайн – от полицията са заложили и на телевизия и радио, но като че ли тези канали вече не са достатъчно ефективни за привличане на тийнейджърите. Въпреки че публиката е по-ограничена (около 39 000 фена във Facebook до този момент), ангажираността на аудиторията остава висока – това е видимо от коментарите и like-овете.

След началното разработване на комуникационния подход “Видео за възпитание на тийнейджърите”, полицията явно е решила да го използва и за други, по-нишови кампании. Въпросът е дали с повторното и всяко следващо използване ефективността няма да спадне твърде много – все пак хлапетата не обичат повторението.



Още по темата:

  1. Справяне с грешки – правилният начин
  2. Обучение на клиента
  3. Реклама в Twitter – по умния начин

Публикувана на 03/22/11 09:08 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/ql4KJHQ1VAY/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване