03/23/11 09:55
(http://ruslantrad.com/)

Снимки и описание на ситуацията в Йемен (23 март,данни от източник в Йемен)

Отново трябва да благодаря много на източникът ми в Йемен, защото без него няма да мога да проследя ситуацията както ми се иска- от място, със снимки и разказ на очевидец. Продължавам да не казвам името поради съображения. Следва описанието на събитията от 22-23 март, получено през пощата, придружено от снимки, направени на място.

 

22.03.2011г. – Частично спря интернетът почти във всички градове, а след това и електрозахранването. То беше пуснато по-късно, но интернетът не е навсякъде, т.е. възстановен е там, където е сателитен и независим от телекомуникацията на Yemen.net.

Рано сутринта към 4:15 самолетната база в гр. Ходейда  беше обградена с танкове. Това е едната от самолетните бази в Йемен, друга има в Сана.

Малко по-рано беше обградено и летището в гр. Хадрамуд  (гр. Мареб); там е започнала и престрелка между войници останали верни на президента и такива, които вече се отказаха от партията в защита на народа. Има три жертви.

По-късно президентът имаше изказване, че всичко това е „явен преврат срещу него” и той няма да остави нещата така.

Официално до днес учениците все още учеха, частично училища в цялата страна бяха затворени. Повечето директори обявиха от 23.03.2011г , че няма да има учебни занятия. За студентите – които трябваше да започнат на 04.03.2011г втория семестър, датата беше изместена на 19.03.2011г, а от 16.03.2011г датата беше отложена за 04.04.2011г.

Всички магазини все още работят с нормално работно време. Работният ритъм не е нарушен с изключение на заетите с държавна работа – там хората сутрин отиват и по техни изказвания чакат какво ще им бъде наредено за деня, тъй като всичко зависи от подписи и съгласия на по-високо ниво, а то е нарушено 100% след уволняването на правителството на 21.03.2011г.

Банките работят с половин работно време (до обяд) с клиенти.

Въпреки обявеното, че „жито има за 6 месеца само” не се забелязва паника между хората за закупуване на определени храни предварително. Цената на газта за домашни нужди липсва на пазара още от 18.03.2011г след кървавата драма в столицата.

Доларът има покачване от 214 y/r на  234 y/r за 1 долар – това е официалния фиксинг за 21.03.2011г.

 

23.03.2011

Електрозахранването пак беше нарушено в 08:45 часа.

Чакаме парламента да приеме или отхвърли извънредното положение в страната, което президентът обяви на 18.09.2011 за незаконно, тъй като за такова решение трябва да има предложение в парламента и да се вземе решение с определен брой гласове – това е по настояване на главния прокурор на републиката и почти всички съдии. Главният прокурор по официални данни също вече е на страната на мирните протести.

Какви са правомощията на президента, ако евентуално се вземе решение „ЗА” приемане на извънредно положение при уволнено правителство – това беше дискусията вчера почти по всички телевизионни канали – държавни и частни. С тази част на конституцията са запознати много малко хора, тъй като при такова ситуация с извънредно положение се обявява и военно такова, което е засекретено. По думите на адвокати и съдии такова положение включва освен военен час (който между другото вече го има от няколко дни в гр. Аден, както и разположени танкове и бронирани коли, и камиони с въоръжени войници почти на 100 метра, спиране на движението на всички частни автомобили и стрелби по всеки дръзнал да се покаже от входовете на жилището си), също така влизане в частен дом без да се изсиква специално разрешение, обиск и затваряне на граждани по преценка на военните, че са виновни за „нещо” – което също никой не дава обяснение точно за какво.

Подобно положение е имало 2 дни през 1994-та год. , когато безконтролно са избити над 14 000 цивилни граждани, друга част са били вкарани в затвора, а  трета никой не знае все още къде са – водят се изчезнали.

Такова положение имаше и преди година, когато имаше война в провинция Сада. Там броят на жените и децата е над 2800 – изнасилени, убити и безследно изчезнали (това е по данни на женска фондация, която е представила поименно списъка на конференция пред женската арабска организация).

Имайки предвид, че президентът Али Абдулах Салех от 12 годишен е в редиците на армията (1978г.) и целият му живот се крепи на военни успехи до чин „маршал” по всичко личи, че ще направи опит да създаде конфронтация между войските – тези, които остават с него и другите, които преминаха към мирно протестиращите да ги защитават. Въпреки всичко, вчера през целия ден на няколко пъти първият генерал дава оставка и излизаше, и призоваваше народа да не използва оръжие в никакъв случай.

В петък протестиращите са уведомили вече президента, че ще пристъпят към окупиране на президентския дворец. Също така са заявили, че са дали достатъчно време на президента за размисъл от началото на митингите. Знае се по кои улици ще преминат и точно до къде ще бъдат само с охрана от присъединилите се военни, тъй като участъка включва и една улица, която е в пряка близост с митингите, които са „ЗА” президента. От там нататък продължават сами до двореца му, не желаят охрана от войници, не са желани въоръжени хора (дори и с джамбии) – за това ще бъде проверяван стриктно всеки, който е вече с такава и напуска участъка на митинга към двореца, за да се включва в колоната. Подготвят се списъци с имената на всички, които се включват доброволно и са готови да застанат срещу изстрелите – за сега списъкът надхвърля 800 хиляди (мъже, жени и деца). На няколко пъти г-жа Карман (една от ръководещите мирно протестиращите в Сана, родом от гр. Таиз) е била предупредена от брат си (който е редови офицер във войската, където комадващ е  синът на президента) по телефона да не предприемат такива действия, защото ще има много жерти. Въпреки всичко списъкът на желаещите расте драстично.

UPDATE:

Вчера са претърсили офиса на Al Jazeera в Сана и са иззели материали и публикации за 4 години назад, счупили са камери, конфискували са апаратура – това войниците на синът на президента.

 

По неофициални сведения преди около 10 дни внукът на президента (това е синът на дъщеря му, която е омъжена за синът на брат му -също е командващ войските) е искал политическо убежище в САЩ. Мисля, че вече са му го дали. Понеже тук в момента гледат от 2 седмици в банките за прехърляне на по-голямо и съмнително прехвърляне на пари по сметка – засечени са в събота такива към САЩ.

По палатките на ръководителите на митингите, заедно с доброволци адвокати и съдии – това е за всички митинги в градовете, се допълваше и конституцията, сменяха се закони, направен е план за избори. Кореспонденцията е много добре съгласувана във всички градове и е готово всичко. Т.е. ще се предлага веднага за гласуване и автоматични избори.

Също така има строг ред по изкарване на отпадъците, много добра организация по снабване с вода и храна, също и медцински медикаменти при нужда. Дори бланки с кръв се изпращат по частна авиолиния по градовете, които имат нужда, най-много затруднения има при кръвна група А (–), явно по-рядко се среща в Йемен.

 

 

Публикувана на 03/23/11 09:55 http://ruslantrad.com/?p=8333
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване