03/25/11 14:27
(http://ruslantrad.com/)

Live blog: вълненията в арабския свят (25 март)

Днешният петъчен ден е изпълнен с вълнения в арабските страни. Към момента има протести в Йордания, Йемен, Бахрейн, Либия, Сирия и Йордания. Страницата има нужда от няколко секунди, за да покаже ъпдейтите.

За ъпдейти, Al Jazeera имат добра страница за всяка една от страните, в които има интензивни протести сега.

 

19.12

Източници съобщават, че има над 100 ранени в Йордания.

18.20

Правителството в Сирия обяви пакет от реформи, които трябва да бъдат стартирани веднага. Свобода на словото, създаването на опозиционни партии, право на демонстрации и премахване на извънредното положение са част от обещанията към протестиращите в Дара, Латакия, Хомс, Хама и други сирийски градове. През последните 48 часа положението в Сирия нарасна след атака на силите за сигурност, при която бяха убити над 40 души.

18.15

Медии съобщават, че над 1000 представители на шиитското население в Бахрейн са излезли на протест в столицата Манама. Напрежението между сунити и шиити продължава да нараства, особено след опитите на властта, Иран и С. Арабия да настрои едни срещу други протестиращите срещу кралската фамилия в Бахрейн. Иран остро осъди действията на С. Арабия за намеса в делата на островната държава.

18.12

Блогът The Lede, поддържан от New York Times специално за района на арабския свят, също пусна събрана информация за Сирия и протестите в други арабски страни.

17.46

Интерактивен материал, подготвен от New York Times за протестите в арабските страни- страна по страна с последни новини.

Определено е полезно, тъй като показва нагледно случващото се в тези страни, в които има протести към съответния час. Системата се обновява автоматично, като предоставя и обновяване от Twitter.

17.36

По-късно включване отново, докато има по-ясно развитие на събитията от днес.

17.27

Бившият външен министър на Франция пред BBC по въпроса за войска в Либия: “Ще е голяма грешка. Ние трябва да уважаваме суверенитета на страната. Има множество племена, три района, които са напълно различни един от друг. Не можем да взимаме решения за Либия.”

17.24

Бившият генерален секретар на НАТО, Ях де Хоп Схефер, заяви пред BBC, че “няма място за дипломация, след като полковник Кадафи извърши клане над собствения си народ. Международната общност трябва да остави следя в пясъка с резолюция 1973″.

17.12

Призив за медицинска помощ в Дара, Сирия.

17.09

CNN пуснаха Twitter лист с новини от арабските протести. Добър е.

17.03

Протестиращи в Йемен издигнаха червени картони, подобно на действие във футболен мач, за да покажат на президента Салех, че искат да си тръгне, съобщава BBC.

17.01

BBC пускат добър live blog за събитията в Либия и Близкия изток.

16.58

Над 2 000 души са преградили центъра на йорданската столица Аман в знак на протест срещу тайните служби, съобщава Al Jazeera Arabic.

16.57

Ашраф Халил, цитира Ройтерс, които съобщават за усилени престрелки в сирийския град Дара.

16.55

Дипломатът от Габон Жан Пинг, заяви, че целта на усилията на Африканския съюз в Либия е да се улисни диалогът между бунтовниците и режима на Кадафи, които трябва да завършат с избора на демократични институции, съобщава Ройтерс.

 

16.53

Ройтерс съобщава, че са били изстреляни 16 ракети “Томахоук” и осъществени 153 полета над Либия днес с цел да се удари артилерията на Кадафи.

16.51

Поддръжници на Муамар Кадафи развяват знамена в Триполи в негова подкрепа.

16.49

Уаел Гоним, известният активист от Египет и представител на Google в Кайро, подкрепя протестите във всички арабски страни.

16.38

Al Jazeera English съобщават, че протестите в Сирия са обхванали 10 града.

16.36

Съобщения от Бахрейн, че протестите ескалират.

16.32

Идва ли гражданска война в Йемен? Това се пита в епизода от 22 март на Inside Story по Al Jazeera.

 

Нора Шалаби пусна стряскащо съобщение от южния сирийски град Дара.

 

Публикувана на 03/25/11 14:27 http://ruslantrad.com/?p=8359
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване