03/26/11 08:45
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЗАРАЗНАТА НЕАДЕКВАТНОСТ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 60 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

/Фили/ В България през тази седмица се разигра истински холивудски екшън с участието на банков обирджия, заложници, специални части и всички други типични за жанра персонажи и развития. Заложниците, държани часове наред в сливенска банка, вече са на свобода, очаква се всеки момент да се предаде и похитителят /б.а. – поради разликата в часовото време с Австралия, текстът е публикуван малко преди похитителят да се предаде наистина/. Според информация от последните часове, той се е затворил в трезора на банката и заплашва да се самоубие. Това е първият толкова мащабен случай на бандитизъм, който се разви буквално пред очите на цялото общество. Освен многобройните въпроси, които повдига обаче, този случай демонстрира и способност на МВР и специалните служби за доста адекватно действие в подобна нетипична за страната ситуация.  

За разлика от тях, в други сфери на обществения живот, където предизвикателствата също валят непрекъснато, сегашната власт не показва умение за справяне с положението, а обратно – все повече създава впечатление, че се опитва само временно да запуши зейналите пробойни, че не знае как точно да реагира или че зад нейните решения стоят интереси, различни от тези на цялото общество.

Това се отнася например до темата за монополизма и високи цени на горивата в България, до въпроса защо българските граждани почти година плащат по-скъп ток за електроенергия от топло-електрическа централа, която изобщо не работи, как така обвиняемият за тежки престъпления Алексей Петров води официални преговори за икономическото положение в държавата с официални представители на правителството.

Разбира се, най-много са неадекватните реакции по най-важната и стратегическа за страната тема – строителството на руската ядрена централа в Белене. 

- Пламен, броени дни остават до края на март, когато се очаква България и Русия да подпишат тъй наречения Протокол 12, смятан за документа, който ще даде зелена светлина за строителството на централата в Белене. Очакваш ли това действително да се случи? 

- Бих се обзаложил, че ще се случи, Фили. Освен, разбира се, ако до ден-два не се появи остра, еднозначна и категорично отрицателна реакция от страна на Европейския съюз. По всичко личи, че българското правителство, начело с премиера Бойко Борисов, вече е напълно готово да подпише документа. И веднага съм длъжен да добавя – готово да го подпише, като по този начин вкара България в една от най-опасните икономически и политически авантюри, случвали се през последните десетилетия. 

- Защо си толкова убеден в готовността на кабинета Борисов да се ангажира със строителството на АЕЦ “Белене”? 

- Посочвам веднага три причини, Фили. Първата – защото руснаците много бързат и очевидно оказват огромен натиск. Те бяха нетърпеливи още преди аварията в Япония, а след това станаха безцеремонни. Например през миналата седмица с изявленията си в София двама представители на “Росатом” си позволиха да бъдат открито саркастични по отношение българските колебания за строежа.

Втората причина е, че самият Бойко Борисов, който до лятото на миналата година беше категорично против, а след това преживя дълъг период на колебание, през последните седмици е буквално убеден привърженик на централата. Той дори направи откровено манипулативни изявления – освен, ако, разбира се, не става дума за това някой да е манипулирал самия него. Но дори и в този случай изглежда невероятно как човек, след всички разчети, които доказват, че АЕЦ “Белене” няма да е необходима на България през следващите десетилетия, може да започне изведнъж да твърди, че ако не построим централата, електроенергията тук ще поскъпне…..18 пъти. Още по-малко пък мога да си представя човек, колкото и да не е икономист, който да казва следното: “Ще строим централата, как няма да я строим. При положение, че някой друг плаща за нея, всъщност цената изобщо не ни интересува.”

Третата причина, Фили, е в бавната и не особено категорична реакция на Европейския съюз по темата. След Фукушима Брюксел наистина обяви, че ще се вземат допълнителни мерки за сигурност по отношение на ядрената енергетика, но не наложи мораториум за новите централи, докато тези мерки се прецизират. Нормално е, демократичният свят разчита, че демократичните правителства сами ще се сетят какво да правят – германците например веднага закриха няколко от по-старите си енергийни блокове. В България обаче рефлексите са други и нищо подобно не стана, въпреки възникналата вълна от надежда, че правителството на ГЕРБ ще използва новите европейски изисквания като коз за отказ в преговорите с руснаците. 

- Пламен, преди дни се появи доклад на независимия Институт за пазарна икономика, в който се казва, че при спазване на всички технологични изисквания, строителството на централата ще излезе не 6.3 милиарда евро, както твърди руската страна, а цели 11 милиарда. Дори и това ли не промени нагласите в ГЕРБ? 

- Нещо повече, Фили, докладът, който се базира на сериозно проучване, твърди, че при това положение цената на енергията от бъдещата централа, ще е съпоставима с тази на вятърната енергия, която е доста скъпа по принцип. Този доклад беше обсъден дори в Парламента, но без видим ефект. 

- Защо нямаше ефект? 

- Ами вероятно дори водещите икономисти в ГЕРБ са възприели цитираната вече съвършено не икономическа логика на своя премиер, според когото цената няма значение, защото не ние ще я плащаме. А всъщност ще я плащаме, просто защото когато руснаците говорят за 6.3 милиарда евро цена, това включва само изграждане на реакторите и самата централа. Но не и на цялата необходима инфраструктура за пренос на електроенергия, на хранилищата за отработено ядрено гориво, което пак според европейските изисквания трябва да става вече в самата страна, която потребява горивото и т. н.

Забележително е и друго, Фили. При всички случаи проучването, на което се базира докладът на Института за пазарна икономика, е правено преди аварията във Фукушима и преди ЕС да обяви допълнителни мерки за сигурност. А те при всички случаи още ще оскъпят ядрената енергетика. Така че реалната цена може да се вдигне и да отиде над 12, до към 13 милиарда евро или 26 милиарда лева.

И точно тук е изненадата – самият премиер Борисов в началото, докато още беше противник на Белене, каза, че централата ще струва….. 26 милиарда лева и такава цена България не може да си позволи. Тогава той беше нападнат силно от ядреното лоби за това изявление. Сега пък самият той напада и иронизира подобни прогнози, което ни връща към идеята как историята понякога се повтаря като фарс. 

- Пламен, не по-малко фарсово обаче стоят и други развития в България. Например фактът, че гражданите месеци наред плащат по-скъп ток за енергията от една централа, която дори не е включена в общата енергийна мрежа, защото не работи изобщо….. 

- Както е известно, българските абсурди нямат край, Фили. Аз не знам да има място в света, където е възможно да платиш за стока, която не само не е на пазара, но дори изобщо не е произведена. А да плащаш цяла година по този начин, е вече своеобразен връх. При това – да плащат всички.

Оказва се, че поради особености в ценообразуването на електрическата енергия в България, от 1 юли 2010 година, когато в системата е трябвало да бъде включена ТЕЦ “AES Гълъбово”, цената е набъбнала с три процента. А това, че ТЕЦ-ът не се е включил и досега заради технически проблеми, изобщо не е попречило на монополистите да прибират парите на гражданите. И сега комисията за енергийно и водно регулиране открива какво става, но самата комисия казва, че връщането на надвзетите суми не може да стане веднага, а ще стане едва след 1 юли. Защо не веднага – остава си пълна мистерия. Кой ще понесе наказание – остава си още по-пълна мистерия. 

- За сметка на това обаче изглежда за никой друг, освен за правителството, не е мистерия как така цените на течните горива скочиха над европейските нива, при положение, че разходите за производството тук са далеч по-малки….. 

- Дори не е мистерия и за цялото правителство, а само за части от него, Фили. Защото министърът на икономиката Трайчо Трайков ясно каза, че става дума за използване на монополно положение от страна на руската компания “Лукойл”. Но от това възникна скандал, премиерът публично скастри министъра си и отиде, пак публично, да се моли на Валентин Златев, българският шеф на иначе руската компания, да обяви мораториум върху цените на дизела поне за месец. Е, помоли му се и той се съгласи. Само че за публиката остана малко неясно как така същият този Валентин Златев изведнъж се яви и на преговорите за изграждането на АЕЦ “Белене” в качеството си на експерт по българската енергетика, само че седнал откъм…..руската страна. 

- Пламен, като казваш това, имам чувството, че появата на неподходящи хора на неподходящи места започва да става заразно явление в България….. 

- Сигурно визираш, Фили, неочакваната поява на обвиняемия Алексей Петров на преговори първо в Националния съвет за тристранно сътрудничество, където правителство, синдикати и работодатели обсъждаха възможности за подобряване на икономическото положение в България, както и последвалата му среща с вицепремиера Симеон Дянков, свързана пак с обсъждане на национални икономически стратегии. Права си да питаш как става така, че човекът, публично арестуван с гръм и трясък преди малко повече от година, обвинен в създаване на престъпна група и извършване на редица тежки престъпления, сега, при леката си мярка за неотклонение, се явява официално лице.

И да питаш обаче, Фили, отговор няма. Самият главен прокурор няколко дни по-рано пред медии каза, че няма представа защо прокуратурата толкова се бави с внасянето на новите обвинения към Петров и евентуалното му ново задържане. Повтарям, за да се чуе добре – главният прокурор не знае защо прокуратурата се бави. И тъй като тук човек понякога е невинен до доказване на противното, ето че Петров ходи да преговаря с правителството от името на българските работодатели като официален техен представител. Това е един от възможните отговори. Но как става така, че представители на правителството, което арестува и обвини същия този невинен човек, сядат доброволно да преговарят на една маса с него, това вече си остава пълна загадка.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване