03/27/11 15:13
(http://ikonomika.org/)

Ей-това е премиерско самочувствие

Бойко Борисов: Влизаме в пакта за еврото въпреки Дянков и БНБ

Министерството на финансите и БНБ са против, но премиерът си решил да влиза – явно смята, че той по-добре ги разбира тези неща. Останалите министри в правителството подкрепили решението на премиера, но нямат ни най-малка представа какво са подкрепили (виж в. Сега).

Аргументът на Бойко Борисов:

„Ако не се присъединим, ще научаваме от медиите какво се случва в Европа и тогава няма на кого да се сърдим, че тя е на една или две скорости"

Това, разбира се, е смешно – ние не сме участвали в разработването на Пакта за Еврото. Да подкрепим нещо, за което никой не ни е питал, показва особено висока степен на раболепие, особено ако вреди и на националния интерес. Естествено, че това не засилва, а отслабва възможностите ни да участваме в дебата и да защитаваме каквито и да са национални позиции. Още повече, че Пактът за Еврото всъщност няма да решава "какво се случва в Европа" а ще обсъжда доколко една или друга страна изпълнява пакта. Всяка година лидерите на ЕС ще питат Бойко Борисов – ти вдигна ли данъците?, ти вдигна ли пенсионната възраст, ти намали ли заплатите? и т.н. А Бойко Борисов ще се черви, защото не иска, не може или не трябва да прави тези неща.

Обаче, не само премиерът, но и Министерството на финансите е с неразбираема и смехотворна позиция. Защитават тезата, че не трябва да влизаме в пакта – а веднага след решението на премиера зам-министърът на финансите Боряна Пенчева ни убеждава, че влизането в пакта е най-доброто нещо, което може да се случи на страната. Тези хора не разбират ли, че не могат да спечелят уважение след като не държат на собствената си позиция и се огъват толкова лесно под политически натиск?

Зам-министър Боряна Пенчева също така ни убеждава, че Бойко Борисов бил положил усилия да станем част от Пакта за Еврото. А всички знаем, че е обратното – всички нови страни членки бяха официално поканени (и неофициално притиснати) да се присъединят към пакта. Усилия положиха тези, които решиха да останат отвън, за да покажат, че няма да се присъединяват към неща, договорени зад гърба им и против интересите им. Бойко Борисов не е положил усилия – той се движи по най-малкото съпротивление.




Блогът за икономика 2011

Публикувана на 03/27/11 15:13 http://ikonomika.org/?p=5375
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване