03/29/11 14:43
(http://www.stancianegra.com/)

Тънкана


Следя с интерес дебатите за бъдещето на ядрената енергетика. Дебати, провокирани от една чудовищна стихия, която ни припомни, че природата понякога е мащеха за човека. Но и човечеството вече четери столетия върви срещу собствената си природа, стреми се да се отдели от нея, да я рационализира и подчини на волята си. В съвременния материален свят да действаш рационално означава, да минимализираш разходите и да максимализираш печалбата. По нашите земи си имаме криворазбраната версия на рационализма - "да минеш тънко". Българите винаги опитваме да минем тънко и поради тази причина често хващаме "дебелия". Да си закупиш кисело мляко за 5 ст. не е въпрос финансов, а на културен недоимък. В следствие на масовия експеримент, доста народ се изръси за лекарства против разстройство, но не си призна.Когато се прецакаш, по-гадно може да стане само ако някой друг разбере.
Цял свят разбра за британският премиер Чембърлейн, останал в историята като "човекът с хартишката", когато размаха тънкото си споразумение с Хитлер и патетично издекламира пред приветстващите го на лондоското летище "Хестън" тълпи, че носи "мир за нашата епоха". Точно две години по-късно бомбите на Луфтвафе удариха "Хестън". Това припомням, за да не побърза някой да ме опровергава, че "тънканата" не е български патент. Вие, господине, избрахте унижението пред войната, но ще получите и двете, бе коментарът на Чърчил за Мюнхенското споразумение. Останалото е история.
На нашего брата обаче никак не се отдава да се справя с изкушения от подобен тип. Първо солта ядем, тоягите на гол гъз след това, докато накрая платим и парсата. В конкретния случай ще бъде обртаното, първо ще плащаме баснословни милярди на руските олигарси, после ще разберем, че токът от новата централа няма да е никак евтин (о, ужас!), а накрая рискуваме и да ни светнат задниците от радиация, ако разломът във Вранча отново се раздвижи.
По-тъпото е, че се раздвижи и т.нар. премиер на България Бойко Борисов, а всъщност наместник на Валентин Златев в управлението на Задунайска губерния. Типично по "чембърлейнски", Боко направи серия от грозни отстъпки пред руския енергиен гигант. Специфичното на тези отстъпки е, че се правят със свалени гащи от стойка партер, а монополиста те изчаква доволно отзад. Основните последици от мераците на Борисов да мине тънко и популистки с цените на бензина и дизела, ще бъдат за прозиводителите на биогорива, чиито бизнес отива на дръвника срещу някакви имагинерни обещания от страна на "Лукойл", под формата на мемурандум (отново хартишка със съмнителна стойност).
Ако беше жив сър Уинстън, навярно би възкликнал - Вие, господине, избрахте да съсипете един български бизнес пред ръстящите цени на горивата и стремглаво спадащия Ви рейтинаг. Сега ще получите и трите!
Публикувана на 03/29/11 14:43 http://www.stancianegra.com/2011/03/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване