04/01/11 10:32
(http://joruel.blogspot.com/)

Илчев, мармотче такова....


Не ми се искаше да се спирам на темата за Софийския университет и поредната доза прах в очите, която се пръсна тези дни из общественото пространство, но медиите го направиха неизбежно. Защо медиите? Защото от болестта "медиен популизъм" у нас се зарази и университетската институция. Жалко. Много жалко... Г-н Ректорът на СУ, който иначе толкова обича да хули държавата, се е заразил със същата болест, от която успешно страда и нашият многоуважаван премиер - медийния популизъм. Разпространи нелепо прессъобщение, като обяви, че "затваря университета", а послушните и винаги жадни за сензация медии "изквакаха" на няколкостотин гласа въпросното съобщение. В общи линии за какво иде реч - тъкмо утихналото мрънкане на Алма Матер за пари беше продължено с претопляне на темичката за Ботаническата градина в Балчик. Два дни новината гърмеше по всички медии, а студенти ронеха сълзи, докато днес не стана ясно, че СУ затваря "символично" - в смисъл, физически затваря вратата на главния вход.


Толкова съм потресен, че не знам откъде да започна. Ще внеса само следните уточнения:


1. Вратата на Ректората ВИНАГИ е затворена, г-н Ректор! Поне от пет години се отваря само за университетски празници и кандидат-студентски изпити (т.е. когато снимат камерите).


2. Аз като студент държа да получавам образованието, за което плащам семестриална такса и въобще не се вълнувам от драмичката Ви със ботаническата градина. Решете си я в съда, оспорвайте си там делата и не намесвайте студентите в евтин популизъм!


3. Вместо да измествате общественото внимание от проблемите на университетската институция и да мрънкате за пари, обяснете публично къде отиват тези пари и си оправете пропадналата кочина - административния хаос, който цари на всички нива в СУ; безотговорните преподаватели, които не посещават лекции и дори не благоволяват да нанесат оценки (!!!), но за сметка на това получават лекторски; пълната абдикация от социално-битовото обслужване на студентите (за справка се разходете из бардаците на Студентски град) и още куп други неща!


Жал ми е за цялата тази ситуация и за беззъбата позиция на българските журналисти, които предпочетоха да препечатват прессъобщения, вместо да попитат (е)Ректора някои неудобни въпросчета. И утре, когато прочета във вестниците, че СУ затварял "само входната врата", написано от същите тези журналисти, ще знам, че въобще не са ходили на лекции, щом им е убегнал фактът, че въпросната врата си е заключена по принцип...
Публикувана на 04/01/11 10:32 http://joruel.blogspot.com/2011/04/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване