04/04/11 12:25
(http://ruslantrad.com/)

Изглежда САЩ оттеглят подкрепата си за властта в Йемен

Отношенията между Али Абдула Салех и САЩ не изглеждат толкова добри.

Можем ли да се надяваме, че САЩ ще спрат своята подкрепа за йеменския президент Али Абдула Салех? След като положението в арабската страна продължава да е критично, властта му все повече губи своята легитимност. Броят на загиналите демонстранти продължава да расте, войската е разделена на две, а Салех е готов да прибегне дори до използване на екстремисти, за да сплашва населението.

Според статия на New York Times, Съединените щати все повече се отдалечават от позициите на властта в Йемен. Засега мнението на Вашингтон се ограничава до “задържането му (на Салех) на този пост изглежда несъстоятелно.” До този момент администрацията на Барак Обама изпитваше страхове от това, което може да замести режима на Али Абдула Салех, ако той напусне поста си. По всичко изглежда, че везните се наклоняват към друго мнение – конфликтът между президента и протестиращите има пряко отрицателно въздействие върху състоянието на сигурността. Нещо, което САЩ едва ли ще си позволи, имайки предвид важното разположение и значение на Йемен.

Опозицията в страната излезе с пет точки, които трябва да се изпълнят според тях в ситуация на прехвърляне на властта. (предоставени от журналиста Насър Арабие)

 

  1. Президентът Салех следва да обяви неговата оставка и да прехвърли всички свои правомощия на неговия заместник, Абду Рабу Мансур Хади.
  2. Г-н Хади трябва незабавно да преструктурира агенциите по сигурността, националната сигурност и Републиканската гвардия, за да ги функционират те в съответствие с Конституцията и законите, далеч от непотизма (тези три агенции се управляват в момента от двамата племенници и синът на Салех).
  3. Постигането на компромис с новия президент (Абду Хади) за преходна власт през следните: А) създаване на преходен съвет, в който да участват всички страни, включително младите хора и жените, за да се установи национален диалог и осигуряване на гладко прехвърляне на властта Б) Създаване на комисия от експерти, които да започнат конституционни реформи В) Формиране на правителство на националното единство, председателствано от опозицията, в което участват всички страни, включително представителство от страна на младите хора Г) Да съществува временен съвет на уважаваните военни командири, в който всички страни следва да бъдат представени, включително тези военни офицери и командири, които са били принудени да се пенсионират след края на войната през 1994 година.
  4. Създаване на Върховния комисариат за избори и референдум, за провеждане на референдум за новата Конституция и провеждането на парламентарните и президентските избори.
  5. Потвърждаване на правото за мирни демонстрации и прояви, както и разследването на атаките срещу демонстрантите, особено на масовите убийства в Аден, Сана и Aбиан, както и компенсации за семействата на онези, които бяха убити и ранени.

 

Публикувана на 04/04/11 12:25 http://ruslantrad.com/?p=8541
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване