04/04/11 11:57
(http://ruslantrad.com/)

Опозиционната преса в Бахрейн под заплаха

Логото на вестник Al Wasat.

След продължителните протести срещу правителството в Бахрейн, има нова заплаха за свободата на словото и безопасността на протестиращите. Властите в Бахрейн са премахнали от поста главния редактор на единствения независим вестник в кралството, заедно с двама негови колеги.

На изданието Al Wasat не е било позволено да публикува в неделя новини на своята страница, както е и блокиран изцяло достъпа до сайта от територията на Бахрейн. Печатницата е била нападната няколко пъти през последния месец от въоръжени цивилни, които са предизвикали трудности при печата.

В събота властите в Манама обявиха, че изданието спира, поради “непрофесионално и неетично предаване на новините”. Има съгласие да продължи публикуването на материали, след като бъде отстранен главния редактор, Мансур ал-Джамри и още двама души. Джамри заяви, че е напуснал изданието, тъй като не иска да изложи на опасност бъдещето на вестника и работата на своите служители. “Аз не искам да страдат, само защото има лов на вещици.” (АП)

Джамри, който основава Al Wasat преди 10 години, е син на шейх Абдул Амир ал-Джамри, духовен лидер по времето на шиитското въстание през 1990-те години. Изданието е критично към правителството по отношение на протестите и репресиите към участвалите в демонстрациите. Най-вероятно това е причината за искането за уволнение на Джамри.

Това е сериозен удар по печатните издания в Бахрейн, тъй като всички останали вестници – Akhbar Al Khalij, Al-Bilad, Al-Watan и Gulf Daily News – са в близки отношения с правителството.

 

 

Публикувана на 04/04/11 11:57 http://ruslantrad.com/?p=8538
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване