04/05/11 07:24
(http://sandolino.blogspot.com/)

РУСИЯ – ОТ КУЛТ КЪМ ЛИЧНОСТТА ДО КУЛТ КЪМ ГЛУПОСТТА

От векове Русия впечатлява – с имперски амбиции, с православие, със студена зима, с нефт... Особено интересно се получи с Октомврийската революция (дето не е нито революция, нито е през октомври, но това е една друга тема на разговор). Пострада цялата планета, а за спомен от тази грозна и мъчна епоха ни останаха един куп паметници – на съветската армия-окупаторка, на Серьожата с винтовката, на различни болшевишки главатари и т.н.

И, разбира се, запазихме споменa за култа към личността, който за жалост не може да изчезне просто с едно щракване с пръсти. Нищо не изчезва с едно щракване с пръсти – дори и мавзолеят на Гошо Тарабата бая се противи преди да го превърнат в градинка на Данон - още една шепа прах в очите на тези, които искаха да скъсат с миналото и бълнуваха за лустрация и прочее глупости. Не изчезва и залпът на Аврора в главите на червенотиквениците, не изчезва и тяхната страст към ловните дружинки, властта и безочието.

Не можем да не се съгласим с Ломоносов, който съвсем искрено констатира, че нищо не се губи в природата, ами само преминава от едно състояние в друго. Абсолютно нищо! Дори и култът към личността си стои като тумор върху лицето на съвременна Русия под формата на чекисти от рода на товарищ Путин. Само че сега би било по-правилно да го наречем „култ към глупостта”, защото личност просто няма.

Искрено се радвам за братушките, че идиотското не убива... Защото в противен случай 140 милиона руски жертви на огромното пост-комунистическо похмелье щяха да се натръшкат в права линия от Москва до Владивосток.

Вчера попаднах на този монументален клип и не устоях на изкушението да го споделя с вас. Защото става все пак дума за директния шеф на Гоце и Боце, доктор хонорис кауза на ВТУ, славен строител на АЕЦ Белене и самодержец всей России...



Публикувана на 04/05/11 07:24 http://sandolino.blogspot.com/2011/04/blog-post_05.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване