04/06/11 07:41
(http://vasvalch.com/)

Успехът на Social Media News Releases

медииПрессъобщенията, оптимизирани за новата дигитална среда, стават все по-гореща тема. Но обикновено за всяко нововъведение следваме познатата схема “PR-експертът иска, мениджърът не дава”. Затова се старая да споделям статистики, които черно на бяло показват успеха на иновациите. Това е една от тях.

Social Media Press Releases (SMPR) работят и цифрите го показват. Или поне цифрите от агенцията за онлайн-разпространение на прессъобщения RealWire. Фирмата обаче не се занимава само с промотиране на SMPR, така че основната им дейност не компрометира изследването. Наскоро изпълнителният директор на RealWire Адам Паркър обяви статистика, събрана от изследване на прессъобщения за последните 6 месеца. Агенцията синтезира данни за медийното отразяване на 1044 материала, разпространени в мрежата й, като в това число има 79 SMPR от 62 компании в 21 бизнес сегмента.

Вижда се, че SMPR са отразени близо 3 пъти повече от стандартните прессъобщения (съответно 15,7 срещу 5 публикации на съобщение), като това число нараства до повече от 4 пъти за отразяването в блогове (4,3 на 0,9 поста на съобщение). Ето и самите данни:

smpr-stats-2011

Допада ми, че Паркър ясно описва и причините, които може би влияят на резултата. Все пак създаването на качествен SMPR е времеемко и скъпо, затова се използва по-често за важни новини (които логично получават по-широко отразяване). В допълнение към неговите аргумети: малките и средни компании използват основно традиционни прессъобщения поради стойността на SMPR, а техните новини са по-слабо отразени поради слабото значение за индустрията. И обратно – големите компании, които могат да си позволят използването на SMPR, винаги се радват на повече внимание от медиите. Но дори и след тези аргументи използването на SMPR е доста по-малко от потенциалната ефективност на тактиката. Особено пък в България.

Дори и данните да са актуални само за американската медийна среда, те показват устойчивия успех на SMPR – изследването на RealWire отпреди 2 години показва сходни резултати. Естествено, появява се въпросът дали с още по-голямото покритие на новите медии и свикването с тях ще доведе до по-голямо търсене на SMPR от страна на журналисти и блогъри – и, съответно, на по-голямото им прилагане от PR-практици, “по света и у нас”. Смятате ли, че журналистите и блогърите в България ще се отплатят с по-голямо отразяване на компаниите, които инвестират в SMPR? И дали българските примери по темата имат сходни наблюдения за ефективността на SMPR? Ще се радвам да чуя мнения :)

___
снимка: sAeroZar



Още по темата:

  1. Social media pressrelease – българският пример
  2. Social Media Masterclass – още уроци
  3. Прессъобщения и социални медии

Публикувана на 04/06/11 07:41 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/UEcgQySdtWQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване