04/06/11 09:13
(http://www.gorichka.bg/)

Филмите, в които не искаме да живеем: Доктор Стрейнджлав

Представяме ви първото издание на най-новата ни рубрика: филмите, в които не искаме да живеем.


Днес единодушно избрахме за първи филм в рубриката Dr. Strangelove от 1964 г.

drstrangelovecover

СЮЖЕТ
Сюжетът на филма е прост, но грабващ. Генерал Джак Рипър, командир на авиобаза на ядрени бомбардировачи, участва в секретна мисия - специално военно учение в съветското въздушно пространство. Макар че мисията е само учение, Генерал Рипър разбира задачите и правомощията си погрешно и наистина изпраща самолети в Съветския съюз, които да пуснат бомбата. В Пентагона настъпва хаос, когато става ясно, че руснаците прилежно са се подготвяли за този момент и са построили „Машина на Страшния съд”, която веднъж активирана не може да бъде спряна до окончателното ядрено унищожение на света. На помощ идва бившият нацистки учен и оръжеен експерт Др. Стрейнджлав, който обяснява, че машината не може да бъде спряна, затова разумната държавна политика в този случай е да се пристъпи към изпълнение на ядрения апокалипсис, а част от населението да бъде насочено към противоядрени скривалища, където да чака през следващите 100 години. През това време атомната бомба в изпратеният бомбардировач заяжда и не се отделя, но чрез героичните и самопожертвувателни действия на командира на самолета тя в крайна сметка е успешно детонирана.

drstrangelove1
Командирът на бомбардировача Майор „Кинг” Конг откача ръчно атомната бомба и полита с нея към съветската степ.

ВЪПРОСИ

Филмът „Доктор Стрейнджлав” е истинска класика и повдига мнооого актуални въпроси:

  • Може ли да се конструира машина за ядрено унищожение с неотменимо действие?
  • Може ли един човек (Генерал) с неблагоразумните си действия да подложи на риск и в крайна сметка да обърне с главата надолу цялата национална политика?
  • Кой по веригата на командването би могъл да издаде заповед, която в крайна сметка да спре цялата лудост?

Все си мислим, че истинският живот не предлага такива сложни сюжети. Лошото е, че ако потърсим прилики в днешните новини, става страшничко, нали.

warroom

Публикувана на 04/06/11 09:13 http://blog.gorichka.bg/?p=3584
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване