04/07/11 11:52
(http://blog.bogomil.info/)

Децентрализирани услуги

От няколко дни тече новината, че във Франция всички доставчици на електронни услуги опериращи там – вклщчително Google и Facebook са длужни да пазят паролите и данните на потребителите в некриптиран вид, за да може да ги предоставят на полицията при поискване по силата на модифицирания закон за задържане на данните.

Това на първи прочит е безумие, но тенденцията в това отношение ме плаши, затова все повече мисля за децентрализирани услуги като Diaspora* например. С помощта на този софтуер можете да си “пуснете” ваш собствен фейсбук и да споделяте всичко с приятелите си, като цялата информация стои на ваш собствен сървър, дори и на вашия компютър. На полицията ще е много по трудно да ви накара лично вас да пазите каквото и да е било в отворен вид, както и да ви го поиска, ей така, щото някой го кефи да се рови в данните ви.

Според мен точно на време идват двете лекции на Делян и на Ян , който ще разкажат именно за такива децентрализирани услуги, които са бъдещето на Интернет. Ако искате да бъдете част от това полезно събитие – запазете си място още днес. – http://opencamp.talkweb.eu.

Ян ще говори и за Freedombox проекта, който с думи прости, има за цел да произведе свободен хардуер и софтуер, който да е с големината на пакет цигари и да стои включен в контакта и да е част от световна мрежа, която да е децентрализирана. Той ще покаже и полезни примери за подобни проекти, който можете да видите още сега, като цънкете на лекцията му от сайта на OpenCamp.

Още по темата:

  1. Какво е Mozilla? (видео)
  2. Презентацията ми от OpenFest
  3. OpenFest и моята лекция

Публикувана на 04/07/11 11:52 http://bogomil.info/4130
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване