04/08/11 07:37
(http://komitata.blogspot.com)

Защо не си говорим за литература?

Възходът на жълтото и комерсиалното продължава, защото голяма част от собствениците имат интерес от по-масова аудитория - за да продават влияние http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14965815,00.html

Тони Ненкова беше написала горното за радио Дойче веле, малко преди да започне инзиденшнара гнусна история покрай подписването/парафирането на споразумението с руснаците.


Наистина е рядкост български журналист да цопне камък в блатото на българската журналистика, затова ще задам един въпрос:
Защо журналистите, които преди няколко седмици чакаха радиацията от Фукушима аха-аха да влезе в студито им, сега със същото нетърпение канят гости, които буквално с пяна на уста обясняват колко ни е изгодно да строим Белене?




А истинският въпрос е кои сме тези НИЕ, на които НИ е изгодно да строим Белене? Все пак журналистите, колкото и да са жълти и продажни говорят от името на тези НИЕ.

Кои са тези НИЕ?

Първи поглед върху тези НИЕ сме всички ние – гражданите на Република България, които ще купуваме евтин ток, ако дадем сега пари за Белене. Това е основната теза, че Белене НИ е изгоден проект. Само че в изречението имаше два пъти харчене: „купуваме“ ток и „даваме пари“ за строеж. Засега – даваме ние, гражданите и в частност данъкоплатците дават.
Дотук – всичко ОК, нека проследим пътя на парите: ние даваме парите на правителството, а то като наш представител ги дава на държвната фирма НЕК ЕАД (Е – от Еднолично, т.е.изцяло държавно акционерно дружество).

В крайна сметка точно изпълнителният директор на НЕК ЕАД подписва договорите за инвестиране парите на данъкоплатците, затова нека ѝ обърнем малко внимание. Да ви разкрия една обществена тайна? Това е фирмата, направила инвестицията в Цанков камък, пак от наше име. Защо обаче НЕК трябва да инвестира във водни централи? Само не си мислете че е тотално безсмислено – има смисъл, като изобщо нямам предвид „консултантската“ компонента на Доган

НЕК се състои от няколко фирми:
  • едната фирма е собственик на високоволтовата мрежа (110 и повече kV) на страната, нека я кръстим Мрежи високо напрежение (тя май така се и казва). Фирмата е естествен монополист на този пазар. Нека за краткост я наречем МРЕЖИ-те
  • друга фирма се занимава с диспечирането на енергията (т.е.диспечерите на високо-волтовото напрежение в страната са в отделна фирма. Също е монополист на този пазар. Освен с диспечерската дейност тя се занима и с купуването/продаването на липсваща/излишна енергия (т.е.обира „луфтовете“). Нека за краткост я наречем ДИСПЕЧЕР-и
  • трета фирма е собственик на големите ВЕЦ-ове в страната, както и на ПАВЕЦ Чаира. Т.к.вече има и други частни ВЕЦ-ове, то фирмата не е монополист. ВЕЦ-овете и ПАВЕЦ-а са изключително важни за поддържането на енергийната система на страната в пиковите моменти на натоварването. Затова и тяхната енергия се купува/прод ва на доста по-високи цени от цените за АЕЦ Козлодуй или ТЕЦ-вете. Нека за краткост я наречем ВЕЦ-овете

Сега ще кажете къде е АЕЦ Козлодуй? Той нали е държавен? Така е, държавен е, но е независима от НЕК фирма, така както напр.Булгаргаз, ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, ТЕЦ Марица Изток, ТЕЦ Варна са независими фирми.

Разликата между ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, ТЕЦ Марица Изток, ТЕЦ Варна и останалите изброени е, че НЕК, АЕЦ Козлодуй, Булгаргаз, Мини Марица Изток (изобщо всички, които са 100% държавни) имат и още една шапка на главата си , т.н.БЕХ. Докато ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН, ТЕЦ Марица Изток, ТЕЦ Варна са си частни, пък макар и в някои от тях да има държавно участие.
Важното за случая е, АЕЦ Козлодуй не е собственост на НЕК.

От горе-изброеното става ясно, че НЕК се занимава:
  • с производство на енергия – фирма ВЕЦ–овете
  • с диспечиране – фирма ДИСПЕЧЕР-ите
  • с пренос и достъп – фирма МРЕЖИ-те
  • и с нещо, което не споменахме – покупка/продажба на енергия, но, без да съм 100% сигурен, това се извършва от самата НЕК (т.е.от централния офис) – нека го кръстим ТЪРГОВЕЦ
Всичките тези дейности се отнасят САМО за електро-енергия с напрежение 110 кV и повече (т.н.Високо напрежение)

Защо е направена това разделяне на фирмите по отделни дейности? Даже това разделяне още не довършено както трябва, защото в момента тези фирми са счетоводно, а понякога и физически разделени (напр.едната фирма за ВЕЦ-овете е разположена в Пловдив, а не в София). Въпреки това счетоводно разделение трябва да се направи и фактическо разделение, а именно – служителите на отделните фирми не трябва да си обменят фирмена информация.
Този процес се нарича със звучната дума Unbundling и целта му е: ДИСПЕЧЕР-ите да не предпочитат ток от ВЕЦ-овете само защото са в обща фирма. Така също ТЪРГОВЕЦ-ът да не злоупотребява с наистина естествения монопол на МРЕЖА-та в отношенията си с клиентите.

И ако това разделяне все още е само на счетоводно, а не на фактическо ниво, то това изобщо не значи, че няма да стане. в крайна сметка.
Същото се отнася и за ЕРП-тата (на средно и ниско напрежение) – в крайна сметка естественият монопол върху мрежата ще бъде отделен от дейността по покупко/продажбата на енергия. Погледнете си фактурите, които получавате от ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН: разделени са на Пренос и Енергия – в преноса са монопол, но в енергията, в съвсем скоро време няма да бъдат).
Мога да го обясня и с друг пример: държавата е собственик на въздушното пространство и РВД има естествен монопол върху небето, но ние може да избираме с коя авиокомпания да летим. Държавата е собственик на пътищата в страната и ние си купуваме винетките от естествения монополист (как е новото име на ГУП, че не се сещам), но ние може да избираме с коя автоубусен превпзвач да се возим. Все още не можем да го правим с влака, но и там вече има поне счетводно разделяне на фирмата НКЖИ и превозвача БДЖ.
Като цяло порцесът е по-напреднал при ЕРП-тата, докато при НЕК липсата на фактическо разделение е много назад. Но, и това е важно да се знае: разделението е неизбежно, освен, ако не решим, че искаме да строим социализъм

Нещо, което отпадна като дейност от НЕК още през 2000 г е: продажбите и разпределението на Средно (20kV) и Ниско напрежение (220V), а така също тогава отпадна и производството на електроенергия от АЕЦ и ТЕЦ, като дейност от НЕК. (не бъркайте приватизацията на ЕРП-тата и ТЕЦ-овете с отделянето на фирмите за резпределение и централите – отделянето стана доста преди приватизацията). А защо като собственост приватизираха само ЕРП-тата и някои ТЕЦ-ове, а не всичко, вкл. и АЕЦ Козлодуй, в момента нямам отговор, мога само да гадая. Във всеки случай навлизенето на частни небългарски инвеститори направо бръкна в някои части на т.н „стари енергетици“ (защото ТЕЦ Бобовдол и той е частен, ама понеже е български собтевника (Ковачки май) това не предизвиква неистов вой както срещу ЕРП-тата ;-) (виж статията от Дойче веле в началото ;-) Неистов вой предизвикват САМО частните енергийни дружества с преобладаващо чуждестранно (и не руско) участие, вкл. и вятърните и соларните инсталации.

Това последното си беше само вметка, да продължим нататък:
Та за какво ѝ е АЕЦ Белене на НЕК?
Не мога да си отговоря, но мога да си представя какво ще стане с нея. АЕЦ Белене първоначално ще бъде пета дейност в рамките на НЕК – или поне докато се построи, т.е.докато има да се правят инвестиции в проекта Белене (Нали се говори за 6 милиарда евро? С опция за 12? Които ще бъдат взети или от данъците или от цената на тока на регулирания пазар!!!)

После? В момента в който сме дали парите, АЕЦ Белене няма как да остане в рамките на НЕК ЕАД. Ако можеше, нали и АЕЦ Козлодуй щеше да остане вътре?

Така че в крайна сметка държавната НЕК ще се наложи да се раздели с АЕЦ Белене. На каква цена обаче? Нали се сещате, че при отделянето активите ще отидат в новата фирма, а дълговете ще останат в НЕК? Ами ако се и приватизира? Нали се сещате, че към момента, в който Белене е построена и заработи – ние щем не щем ще сме либерализирали пазара на енергия? Да не мислите, че заради тъпи инвестиции ще си останем с 85% регулиран пазар на електроенергия? Да не би да искате и след още десетки години ДКЕВР да определя цените на тока за населението? Моите уважения към г-н Семерджиев, но ... никой в страната не е гласувал за него и не мисля, че и наследникът му ще бъде в по-добра позиция – той ще е виновен за всичко.

А и да се приватизира АЕЦ Белене – кой ще я купи? С руски реактори и руско гориво? С ортак, който има 49% и се казва „Нещо с 'Рос'“... И най-важното: при свободен пазар на енергия АЕЦ Белене като енергийна фирма ще струва много по-малко, отколкото НЕК (т.е.аз и ти) е дала като инвестция. Нали, ако беше обратното, щеше да е пълно със западни инвеститори за нея и никакви формални пречки нямаше да спрат устрема им! Щяха да се натискат не само да я строят, но и да я финансират! (Западните инвеститори са печалбари, да знаете – където няма делавера не ходят)

Все пак се лансират две тези за ползата от Белене:
  • токът ще бъде евтин и
  • страната ще може да изнася ток

Токът може да е евтин, само ако пазарът е свободен – регулиран пазар води или до по-високи (от справедливите) цени или до дефицит (вкл. и дефицит в качеството на услугата – вижте повечето оплаквания срещу ЕРП-тата и ще разберете какво имам предвид) А от гледна точка на високото напрежение и регулирания пазар: помните ли как стълб на НЕК се разруши миналат година, а глобиха ЕОН, които бяха невинни? НЕК продава на ЕРП-тата на също толкова регулиран пазар. И когато ЕРП-тата искат 8% увеличение на цената, това в общия случай значи, че НЕК е поискал 15%! Предатвете си колко иска НЕК, когато ЕРП-тата са поискали 15? И още една обществена тайна – относителният дял от паричната стойност на електроенергията, която остава в ЕРП–тата от десет години насам (когато те бяха чисто държавни) непрекъснато намалява, за сметка на увеличението на дела за НЕК. Имайте предвид това, когато протестирате срещу чуждестранните собственици на енергийните фирми.
Регулираният пазар на енергия няма да е вечен.


Другият довод е възможността за износ. Да де, то и сега АЕЦ Козлодуй изнася, а НЕК само я пренася (МРЕЖИ-те), да не би да мислите, че НЕК купува енергията от АЕЦ Козлодуй, за да я изнесе? АЕЦ Козлодуй си продава самостоятелно, а когато НЕК го прави, мили мои, все ми се чини, че това (сега!!!) се извървша от специализирани фирми – търговци на енергия, а НЕК има само посредническа или преносна роля. Друг въпрос е тези търговци дали не са регистрирани в много от случаите в офшорни зони. Да не би да сте видели търговски представители на НЕК да ходят да търсят нови клиенти в съседните страни? Че и в несъседни? Нали ако НЕК беше толкова активен, щеше да изкупи първо ЕРП-тата на Македония, Албания и Косово, за да им продава тока си? Не, това го направиха други фирми – а НЕК „изнася“ през горе-споменатите търговци на електроенергия

Та не разбрах. За какво му е АЕЦ Белене на държавната НЕК? На мен за какво ми е?
Даже и да платим 1 милиард неустойки, нали ще останат още 4 за саниране и за не толкова корупционни мощности? Или изобщо за други проекти? Защо българската държава да се занимава с производство на електро-енергия?

И да се върнем в началото: когато чуете някой по телевизията да казва: „Ние имаме изгода от Белене“, то приемете го напълно буквално – те наистина имат изгода от Белене. Но моята и твоята изгода не я виждам.

За какво трябва да си говорим с руснаците за енергийни източници, а не за литература? За целта нашата власт трябва да има железни топки, а не желязна ръка

А че има желязна ръка – има, погледнете как публично унижава министрите си, които в общия случай са доста по-образовани и читави хора от него. Но – топки? Топките ги няма...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване