04/08/11 05:26
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БЕЛЕНЕ – ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО…..

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор на Фили Лангдмън с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 100 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!  

/Фили/ През тази седмица в България избухна поредният скандал, свързан с евентуалното изграждане на руската ядрена централа в Белене. След забулени в пълно мълчание преговори с руснаците в София, Шефът на Националната електрическа компания Красимир Първанов подписа два взаимно противоречащи си документа. Първият от тях е меморандум за отлагане с три месеца, до 1 юли, на споразумението за строителство на “Белене”, заради което всъщност се водеха преговорите и за което Първанов имаше  мандат от правителството. Вторият документ е тъй нареченото Споразумение 12, в което е записано, че само след два месеца, до 1 юни тази година, НЕК трябва да сключи окончателен договор с руската компания “Атомстройекспорт” за АЕЦ “Белене”.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков реагира публично и остро на действията на своя подчинен, като каза, че той е подписал Споразумение 12 въпреки специалното разпореждане да не го прави и че Първанов ще бъде уволнен от поста си. Случилото се предизвика истинска политическа и медийна буря. Остро реагираха не само представителите на опозицията, най-вече от дясната Синя коалиция, но и други високопоставени фигури от партия ГЕРБ, включително външният министър Николай Младенов. В телевизионно интервю той заяви, че става дума за откровено предателство на българските национални интереси.

Премиерът Борисов обаче забави с няколко часа реакцията си и тя беше донякъде неочаквана. Според него се оказа, че случилото се с нищо не наврежда на българската позиция в преговорите за “Белене”, че вицепремиерът Симеон Дянков е дал разрешение на Красимир Първанов да подпише документа и че това е второ, вече последно, предупреждение към министър Трайчо Трайков, защото си позволява непремерено публично говорене по енергийната тема.

Така или иначе, представител на правителството не се появи на организирания в Парламента дебат по повод на този скандал, и официалното развитие на въпроса се отложи за няколко дни с аргумента, че повече яснота ще има в края на седмицата, когато вицепремиерът Дянков се върне от посещението си в САЩ, а министър Трайков – от посещението си в Москва, където той междувременно замина. 

- Пламен, през последните месеци темата “Белене” очевидно се превръща в много горещ картоф не само за правителството, но и за цялото българско общество. Защо в края на краищата се стигна до там, че един чисто икономически и експертен въпрос придобива такива сериозни измерения? 

- Защото въпросът не е чисто икономически и експертен, Фили. И това е така не от скоро, не поради поредицата от събития, с която той обрасна напоследък, а си е така още от самото начало. В основата на темата “Белене” всъщност на първо място винаги са стояли чисто политическите съображения, свързани с допълнително засилване или поне запазване на силното руско влияние в България.

Така е още от времето, когато Тодор Живков първо реши да строи, а впоследствие дори посмя да се откаже от строителството на централата, като се обоснова с доказаната опасност от сеизмични катаклизми в района на Белене. В новите времена пък по темата се добавиха и нови политически нюанси, свързани най-вече с необходимостта на руснаците да направят пробив на европейска територия със своята ядрена енергийна програма.

Чак на второ място, поне от руска страна, идва вече въпроса за общите чисто икономически, а разбирай също, в индивидуален план – чисто корупционни – изгоди от строителството на централата. За българското енергийно лоби, което е очевидно проруски настроено, икономическите ползи, включително корупционните, може и да са на първо място като мотивация, но общата картина е малко по-различна. 

- Пламен, ти говориш за политика, а по повод на последните развития премиерът Борисов заяви, че темата “Белене” трябва да бъде най-после изчистена от всякакви политически нюанси и да се разглежда само експертно. 

- Това е позицията, изповядвана и внушавана на българите едновременно, пряко и последователно и от българското, и от руското енергийно лоби, Фили. Това е позицията, удобна на политическите управници в Кремъл, която цели по този начин да се замъглят наистина съществените за българското общество въпроси.

Например – колко национална независимост ни остава, при положение, че енергийна ни система е сто процента обвързана с Русия и съответно сто процента зависима от нея? И също – какво европейско лице показва България на партньорите си от ЕС и НАТО, при положение, че енергийната ни система е сто процента обвързана с Русия и сто процента зависима от нея? Как очакваме да гледат на нас хората от европейското ни семейство, при положение, че в момент, когато те затварят своите стари ядрени централи и се готвят да наложат, поне временно, мораториум върху строителството на нови, ние бързаме да подписваме договори, които ни обвързват силно. Най-малкото ни обвързват със сериозни плащания, независимо дали договорите ще се реализират или няма да се реализират.

Ето, това са истински важните въпроси. А дали правителството на Бойко Борисов говори за необходимостта от експертни финансови оценки и оценки по сигурността, дали от година насам уж наема водещи световни консултанти да направят въпросните оценки, а работата дори не е стигнала до реалното им наемане, дали се интересува наистина от цената на централата или не се интересува, както чухме вече няколко пъти да казва самият премиер, тези въпроси са вторични. Не казвам, че са маловажни, много са важни дори. Но са вторични в общия план. 

- Искаш да кажеш, че самият премиер Борисов, като използва аргументите на Кремъл и енергийните лобита, вече на практика работи в полза на техните интереси? 

- За съжаление – да, Фили, така смятам, а през последните дни очевидно така започнаха да смятат и много други хора в България. Обръщането при Борисов, само да припомня, все пак не започна от вчера. В началото на мандата си той беше по-скоро против изграждането на централата в Белене. Нещо стана през миналото лято – в края на юни, началото на юли – и оттогава насам позицията на премиера все по-отчетливо се ориентира към обратното. През последните седмици той вече няколко пъти направи и съвсем категорични изявления, че АЕЦ “Белене” ще се строи, независимо от всичко, а изявленията му в последния скандал с подписите на шефа на НЕК Красимир Първанов само доказаха, че наистина има нещо много гнило в Дания. 

- Пламен, странното е и друго. Вицепремиерът Дянков, който до скоро се смяташе за най-сериозния противник в правителството на строежа на централата, сега, в последния скандал, също се явява като човек с диаметрално променено мнение….. 

- Ще се изразя много меко и цензурно, Фили – цялата работа около последния скандал вони. Кой може да си представи например, че някакъв си третостепенен държавен чиновник, при това с даден ясен мандат от самото правителство какво да подписва и какво не, си позволява да слага парафи на своя глава. Кой може да си представи, че когато прекият му ресорен министър побеснява заради своеволието, изведнъж се оказва, че въпросният чиновник всъщност си е контактувал през главата му директно с премиера и вицепремиера, които еднолично са му давали нареждания и разрешения за действия, не санкционирани от кабинета. И кой може да си представи, че при подписани два документа, които съдържат различни крайни срокове за едно и също нещо, това няма да навреди занапред на българската позиция при преговорите с руската страна, както се опитва да ни убеди премиерът. 

- Пламен, това, което казваш, клони към мнението на Синята коалиция, която смята, че в случая премиерът Борисов използва като маши Първанов и Дянков, за да може хем да се изпълнят очевидно поетите от него ангажименти към руснаците, хем да остане относително чист той пред българската и европейската общественост. 

- Да, Фили, те казаха такова нещо. Но в случая аз не го казвам, защото те са го казали, а защото го мисля още от самото начало, когато чух и прочетох подробности за  скандала. Както се казва в едно известно стихотворение на Вапцаров – това е толкоз просто и логично. Всъщност като се разгледа ситуацията, просто няма друга логика, която да го обяснява.

И е абсолютно прав според мен Иван Костов като твърди, че “този скандал е свързан с абсолютно брутално пренебрегване на правилата за енергийна сигурност на Европа и  интересите на страната”. 

- Пламен, има ли вече европейски реакции по темата за новия български скандал? 

- Официално – не, Фили, макар че според мен такава реакция може да се очаква доста по-бързо, отколкото в други подобни случаи, просто поради сериозния антиевропейски характер на самото събитие.

За сметка на това обаче има руска реакция, която не мога да премълча, защото е много показателна за нивото на отношения между България и Русия изобщо, за начина, по който руснаците разглеждат и се отнасят към страната ни и за начина, по който това правителство, както и повечето други преди него, реагира на руския натиск. Имам предвид изявлението, направено пред агенция ИТАР-ТАСС от руския посланик в София Юрий Исаков, че “строителството на АЕЦ “Белене” на сто процента отговаря на българските национални интереси”. 

- Защо това ти се струва скандално, то е известна позиция на руснаците, която те повтарят от много време насам….. 

- Повтарят, Фили, но в случая има две важни особености. Първата е, че го повтарят, защото никой досега официално не се обърна да им каже, че те трябва да говорят и да обосновават само собствените си национални интереси, а не да учат нас кое е добро и кое не за самите нас. В съвременния свят и при отношенията между две суверенни държави, подобно нравоучително поведение е напълно неприемливо. Втората особеност е, че точно в момента, когато уж става дума за разговори и спорове между експерти, един пълен лаик по темата просто излиза и прави някакви внушения с очевидното съзнание за имперско превъзходство.

В този случай не е излишно да се попита външния министър Николай Младенов дали посланик Исаков все още е персона, желана на територията на България или вече изчерпа лимита си за присъствие в коя да е европейска столица, освен в София. Младенов няма да отговори, разбира се, но и само да го попита някой – не е малко.  

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване