04/10/11 17:19
(http://ruslantrad.com/)

Посещение на Николай Младенов в Сирия

На 8 април писах, че заминава българска делегация за Сирия. Информацията я получих по мои канали, оказа се, че наистина има среща на делегацията, водена от Николай Младенов, със сирийските власти.

Утре заминава бг делегация за Сирия.
@ruslantrad
Ruslan Khaled Trad

 

Днес в сайта на външно министерство беше пуснато това съобщение (пише се Уалид, не “Валид”, но нищо):

С призив за незабавно прекратяване на насилието и за решителни реформи се обърна министър Николай Младенов към своите сирийски домакини по време на еднодневното си посещение в Дамаск. На разговора с президента на Сирия Башар ал-Асад министър Младенов изрази надежда, че цикълът на насилие ще бъде прекъснат. Президентът Асад от своя страна разясни реформите в обществената, икономическата и политическата сфера, които ще възложи на новото правителство да осъществи.

„ Дойдохме да чуем вашата оценка на ситуацията, защото Сирия е от ключово значение, особено на фона на случващото се в Северна Африка и Близкия изток”, каза Николай Младенов на сирийския си колега Валид ал-Моалем. Двамата министри се съгласиха да търсят възможности за използване на българския опит в реформите на медийното и изборното законодателство и на местната администрация.

 

По новинарските емисии в новините не чух за посещението, поне до 20:00 ч. днес (10 април). Самата визита идва в много важен момент за Сирия, тъй като там в момента положението е напрегнато в атмсферата на масови протести. В случая България може да реагира като посредник между ЕС и арабски страни, да се възползва от стратегическото си положение и да извлече полза. Според мен именно с такава идея Младенов е в Дамаск.

Съобщения за визитата, намерих главно в държавните сайтове (БНР, БТА) и някои други източници. БТА има публикувана новина, но пък трябва да си абониран, за да я прочетеш – голям минус на новата политика в сайта на агенцията, лично мнение. “Стандарт” пишат, че Младенов ще посети и Йемен.

БНР: Външният министър Николай Младенов е на посещение в Сирия

 

Picture: SANA

Президентът Башар ал Асад, срещу чийто режим в Сирия от близо месец се надига небивало недоволство, заяви пред българския външен министър Николай Младенов в Дамаск, че Сирия напредва по пътя на реформите. “Сирия напредва по пътя на реформите и предпочита да черпи от опита на европейските страни”, каза Асад. Българският министър изтъкна колко важна е сигурността и стабилността в Сирия и потвърди подкрепата си за обявените реформи. Николай Младенов, който е на еднодневно посещение в Дамаск, отправи призив към домакините си за незабавно прекратяване на насилието и за решителни реформи. Президентът Асад разяснил пред българския министър реформите в обществената, икономическата и политическата сфера, чието осъществяване ще възложи на новото правителство. Дойдохме да чуем вашата оценка на ситуацията, защото Сирия е от ключово значение, особено на фона на случващото се в Северна Африка и Близкия Изток, каза Младенов в разговор със сирийския си колега Уалид Муалем. Двамата се договориха да търсят възможности за използване на българския опит в реформите на медийното и изборното законодателство и на местната администрация. Изказването на Асад на срещата е първото му публично изявление след речта пред парламента от 30 март и е направено два дни след новите кръвопролития в град Дераа – епицентър на протестите в Южна Сирия. В края на март Асад възложи на правна комисия да състави ново законодателство, което да замени извънредното положение. Сред обявените реформи фигурираше закон за плурализма на политическите партии и смекчаване на закона за медиите.

Публикувана на 04/10/11 17:19 http://ruslantrad.com/?p=8607
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване