04/10/11 21:15
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Спаначена крем супа

През април е по-добре. Изчезнаха променливите мартенски настроения, слънцето е все повече и повече, а джанката достигаща с клони до балкона ми, ме радва с белите си цветове. И имам чувството, че с увеличаването на деня разполагам с повече време. Време, през което да се настроя за предстоящите празници, да обмисля някоя и друга рецепта, та дори и да се пошляя безцелно навън.

Настъпващите сезонни промени дават начало към смяна на менюто, в което разбира се настъпва пролетно кулинарно пиршество с всичко що е зелено. От няколко седмици зелените салати са основна част на вечерята вкъщи и смятам да задържа тази тенденция за дълго, като от време на време разнообразявам и с други зеленолистни, които съвсем не са за пренебрегване.

За зелено меню ми писа и моя читателка и аз се подсетих за миналогодишните априлски предложения, в духа на зелената пролет - салатата със спанак, авокадо и сирене фета и микс от зелени салати с прекрасен дресинг. Към пролетното меню може да включим още салата с ягоди, спанак и сирене, салата с кълнове и тофу, хрупкави тарти със спанак, солен пролетен кейк и дори спанакопита. И наред е лесна и бърза за приготвяне крем супа от спанак, с която ще допълня пролетното меню.

Спаначена крем супа

Адаптирано от runningwithtweezers.com

В използваната рецепта се добавя лют пипер, което аз пропуснах. Супата е рядка, така че ако искаш по-гъста крем супа добави още 1-2 картофа или намали количеството на зеленчуковия бульон.

Маслото може да се замени с растителна мазнина за постна супа.

Дозите са за 4 порции.

Продукти:

  • 2 супени лъжици масло (или предпочитано растително олио)
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 средно голям картоф (около 200 гр.),нарязан на дребни кубчета
  • 1 л. зеленчуков бульон
  • 300 гр. изчистен спанак
  • щипка индийско орехче
  • 2 супени лъжици сухо шери
  • сол и черен пипер на вкус

Маслото се разтопява в дълбока тенджера. Добавя се лукът и се сотира за 3-4 минути. Следва чесънът, разбърква се за няколко секунди, след него се добавят картофите. Оставят се за 2-3 минути да се запържат, като се разбъркват често. Изсипва се бульонът и тенджерата се похлупва с капак. Температурата се намаля и бульона се оставя да заври. Готвенето продължава 15 минути докато картофите омекнат. Когато са готови, в тенджерата се добавя спанакът и се задушава за 4-5 минути, само докато омекне.

Зеленчуците се пасират. Супата се връща на котлона. Добавят се индийското орехче, шерито, сол и черен пипер. Загрява се отново и се сервира веднага.

Вместо с пармезан, опитах супата с прясно биволско сирене. Вкусно!





Кулинарно - в кухнята с Йоана Спаначена крем супа от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 04/10/11 21:15 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/rsXXN_6lKpc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване