04/12/11 04:13
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ЗА ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ КАТО ТАКАВА

Пламен Асенов

Този текст е защитен от “Закона за авторското право…..” Право за препечатването му  електронни и печатни медии получават срещу сумата от 150 лева, преведени по сметка: UniCredit Bulbank – BG 04 UNCR 70004504154064, Пламен Асенов /Plamen Asenov/ За контакти, допълнителни уточнения и поръчки – тел. 0885 99 35 74. Колеги, надявам се поне занапред да подходите професионално и проявите уважение към институцията “журналист на свободна практика”. Ние не късаме житейските блага от Дърво на живота в собствена плантация, а, също като вас, сме принудени да ги купуваме от магазина!   

Увод

Имам впечатлението, че хлевоусти индивиди, въпреки многократните  предупреждения от страна на властите, продължават да разпространяват  клеветнически твърдения за ситуацията в България – че държавата е пълна с абсурди, че управлението е хаотично, че вилнеят политическа и всякаква друга безпринципност, че сме притиснати от монополни и чисто бандитски интереси, че хората са апатични и нямат гражданска позиция. Със следващите три истории всъщност искам да опровергая всичко това. Е, ако не всичко, то поне обидното твърдение за липсата на гражданска позиция сред широките народни маси, част от които, така или иначе, съм. 

Голямата печалба

Един човек спечелил 19 милиона лева. Само че не бил един, а стотина. И не били човеци, а български граждани. И не било печалба, а загуба, доколкото парите се дължат от тях, а не на тях. В крайна сметка – дори не били 19 милиона, а ЕОН-на грешка. Най-вероятно предизвикана от непредвидими квантови флуктуации в гадните компютри.

Самият енергиен монополист ЕОН признава, че е грешка и се заканва, че ще опрости дълга на въпросните длъжници, без да следва обичайната процедура. А обичайната процедура е следната: ако някой дължи пари на даден енергиен монополист поради собствена грешка, спира му се веднага тока, човекът си плаща сметката и му се съдират до девет кожи за ново включване; ако някой дължи пари на даден енергиен монополист поради грешка на монополиста, спира му се веднага тока, човекът си плаща сметката и му се съдират до девет кожи за ново включване.

Разликата е, че в първия случай не можеш да протестираш, докато във втория можеш, ако са ти останали достатъчно пари за пътуване до Букурещ. За несведущите – там е седалището на тъй наречения Арменски поп, пред когото стават протестите.

И сега изведнъж – без обичайната процедура. Защо, каква е разликата между безумна грешка от 19 милиона и безумна грешка от 19 хиляди лева? При такова третиране има опасност да изпаднем в дискриминация. Затова моята гражданска позиция е, че онези непредпазливи граждани, които са имали наглостта да получат сметки от 19 милиона, трябва да си ги платят и чак след това да се борят за правата си. Сигурен съм, че добрият монополист ще склони да им приспада сумичката от сметките за ток през следващите хиляда години. Но пък добрият монополист още сега ще прибере общо 1 900 милиона лева от стоте длъжници – а представяте ли си какви отчисления ще направи от тях за бедната ни държавица, направо ще цъфнем.

Ето, това в България се нарича истинска гражданска позиция, граждани, позиция, при която общото благо стои над всичко, а отделният индивид – над нищо. Или под всичко, все тая. 

Борисов, Белене и други аргументи

Доскоро бях откровен противник на строителството на централата в Белене, но само с един разумен аргумент премиерът Борисов промени тази ми безпринципна позиция в напълно принципна и гражданска. Яд ме е, не се сетих по-рано, че в нашия свят дори такъв аргумент може да бъде разумен, но никога не е късно човек да се поучи.

Премиерът ни разви тезата, че ако сега не построим АЕЦ “Белене”, то през 2017-2019 година, когато руснаците трябва да сертифицират пети и шести блок в “Козлодуй”, за да искаме ЕС да продължи срока им на експлоатация, те, руснаците, ще се произнесат отрицателно и ще трябва да затворим де що имаме ядрена мощност, като изпаднем в енергийна зависимост от Турция. Затова и Борисов буквално ожали човека, който ще ни е премиер по онова време.

Признавам, отначало се усъмних в стойността на този аргумент. Да оставим настрани въпроса дали не е по-добре да сме енергийно зависими от съюзническа държава като Турция, отколкото от не съюзническа като Русия. Но някак не ми се видя  нормално твърдението, че братската иначе Русия ще ни гони карез и ще отмъщава до девето коляно, само защото сме защитили националния си интерес, като сме се отказали от “Белене”.

Сега като го пиша, също не ми се вижда много нормално, но то е заради склонността ми към чисто теоретични разсъждения, докато практическият разум на Борисов явно е много по-прецизен като инструмент.

Защото такава е горчивата реалност, граждани, поровете малко в историята и ще видите – всеки път, когато България е играла нещо не по свирката на Русия, то Русия си е отмъщавала със страшна сила. Затова – зелена светлина за Белене!

Остана да ме гложди само въпроса дали не трябва отсега да ожалим човека, който ще е премиер след 30-40 години, както и цялото българско общество тогава. Горките те пък ще трябва да намерят разумни аргументи за изграждането на следващата руска ядрена централа и така до века. Но да не се кахърим – междувременно тектоничните плочи в района на Белене може да се раздвижат сериозно и нещата да се решат от самосебе си. 

Американска им работа

В годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права България отново е отбелязана като територия, където властите са корумпирани, където се оказва натиск и се сплашват журналисти, а грижата за спазване на някакви си права на малцинствата съществува като грижа единствено на самите малцинства. Ето, това, граждани, аз наричам напълно не гражданска позиция. Поне – не българска гражданска позиция.

Широко им е около врата на американците, та не си задават въпроса дали в бедна страна като България властите, които произлизат от недрата на беден народ, имат шанс да забогатеят по друг начин, освен чрез корупция. Не проявяват янките никакво разбиране и съчувствие в тази посока. Иначе за малцинствата проявяват.

Ама те и властите са своеобразно малцинство, `що не се грижи Държавният департамент за техните права и не ги остави да се корумпират спокойно. Пък и то е до време – като се корумпират достатъчно, сами ще започнат да бранят обществото от попълзновенията на други мутри с корупционни интереси.

Що се отнася до журналистите – хак им е да бъдат сплашвани и натискани, като не слушат какво им се казва, че е правилно да говорят и пишат. Поне някои, де. Малко ми е чудно как след аферата “Уотъргейт” и след аферата “Люински” американците все още настояват на някакви си права за журналистите, но – какво да ги правиш, американска им работа.

Така или иначе – те никога няма да се докоснат до висините на истинската българска гражданска позиция по споменатите теми, затова не бива да им сеем на корена ряпа, а да си правим каквото си знаем, пък да става, каквото ще.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване