04/20/11 14:49
(http://mamamemi.com/)

КМП # 25 - Права на родилките и информираното им съгласие

 

  Тази седмица беше Европейския ден за правата на пациента. Както срещнах някъде в много подобен контекст - европейския, не българския. Защото колкото и отдавна да се говори за правата на родилките в българските родилни отделения, пак не можем да се доближим дори и на крачка от европейските такива. А не е толкова трудно, още по-малко страшно. От най-активните общности по темата, сдружение Естествено и група Родилница, от месеци предлагат някои елементарни неща, които болниците да направят с цел подобрение на ситуацията, като да качат на сайтовете си документа за информирано съгласие, за да се запознаят бременните с него преди момента на раждането (Защото, ако отивате на раждате по естествен път - съжалявам - но боли и въобще не ви е до това. Нито до четене, нито до подписване, а най-малко до спорене). Активистите от месеци са чакали отговор на писмата си с настояване за реално спазване  на правата на родилките до МЗ и НЗОК (изненадите за мен никога не свършват!) и са получили формален такъв едва след оповестяване на плановете си за пресконференция. Дори са създали доста професионална брошура, браво на тях! 

 

  "От сдружение Естествено и група Родилница са се свързали с над трийсет болници от цялата страна с молба да сложат копие от документа информирано съгласие на интернет страницата си. Само четири болници са откликнали – МБАЛ „ Дева Мария” в Бургас, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен, СБАГАЛ „ Проф. Д-р Димитър Стаматов във Варна, и Университетската болница „Майчин Дом” в София. На страницата на почти всяка болница в страната има информация какво е нужно родилката да носи със себе си при постъпване, включително чехли, халат и памперси за бебето, но не се публикува информация за най-важното - какви медицински процедури може да се наложат и какви са техните рискове.

Кампанията за информирано съгласие при раждане се подкрепя и от Български хелзинкски комитет."

   Цитатът е от тук, където има разкази на препатили родилки, отзиви за пресконференцията в медиите и много друга информация. Ако болницата, в която възнамерявате да раждате не е сред горните четири (4!), то няма да е лошо да ги поразбутате малко и да си издействате съвременно и достойно отношение, нормално за това оставащо си тайнство - раждането на ново човече. 

 


 

  Иначе ще продължаваме да си стоим с глави в пясъка, което при децата е симпатично, но при възрастните не е. 

 

 

Публикувана на 04/20/11 14:49 http://mamamemi.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=8007
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване