04/20/11 19:37
(http://eneya.wordpress.com/)

Пиронът в ковчега, въпроси с повишена трудност

В средата на миналата седмица и аз, като редица други, споделих за предложението за изменение на Наказателния Кодекс, така че:

„Журналисти и писатели ще се наказват с лишаване от свобода от една до 4 години, ако чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза.“ и „Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до 4 години и с глоба от 5 до 10 хиляди лева, както и с обществено порицание“

Тогава ми зададоха резонните въпросиоткъде е излязла тази информация?“, „коя партия стои зад предложените изменения?“, „кои са депутатите, които са го предложили?“, „кога се очаква, че ще се гласува относно дали да се направи поправката или не?

Не успях да намеря кой е първоизточника. Навсякъде цитатът е идентичен, във всички новинарски агенции и вестници, както разбира се и във виртуалните уебсайтове. Копи-пейстът е много удобно нещо. И докато мога да разбера причината при блогъри и подобни коментатори, които се сдобиват с информацията от информационните агенции, не разбирам поведението на информационните агенции, които се копират едни други.

Не успях да намеря източникът на тази информация и никъде го няма споменато по медиите (виртуални и аналогови).
Колкото до другите въпроси, чия идея е, кой го поддържа и има ли шанс да види бял свят, това съвсем никъде не успях да го намеря. Ако за една седмица не може да се намери тази информация, аз лично смятам, че не просто някой не си е свършил работата, а че информацията се укрива умишлено. Абсолютно невъзможно е на нито една медия да не й е хрумнало да зададе тези въпроси. Това се учи в първи курс по журналистика, най-малкото.

Не можах да си отговоря на въпросите, но след преглед на Наказателния Кодекс, попаднах на ето тези интересни части:

Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към расова, национална или етническа вражда или омраза, или към расова дискриминация, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата народност, раса, религия или поради неговите политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който образува или ръководи организация или група, която си поставя за цел извършването на деяния по ал. 1 и 2 или системно допуска извършването на такива деяния, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от десет хиляди до тридесет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(4) Който членува в такава организация или група, се наказва с лишаване от свобода до три години и с обществено порицание.

Така, както го виждам, ние вече имаме в сила закон, който предвижда затвор и глоба за хора, които проповядват и причиняват дискриминация и насилие към хора на база раса, религия или политически виждания.
Кому е нужно това специално изменение, което се отнася СПЕЦИАЛНО за писатели и журналисти?

Другият много важен въпрос е, при положение, че този закон е действащ, защо нищо още не се е случило с Георги Дракалиев, ВМРО-овци и останалите подобни политически зийлоти след изстъплението в Бургас относно „Свидетелите на Йехова“?
Защо ‚Атака“ и Волен Сидеров, да не говорим за всеобщия любимец Боян Расате също не делят затворническа килия и не им се е отнел микрофона, за да спрат да бълват омраза, страх и гадости? При положение, че не само в НК, но е и част от Конституцията?

В университета си спомням когато Нели Огнянова ни препоръча  не само да прочетем споменатите Конституция и Наказателен Кодекс, но и да ги разберем.

Това, което аз разбирам е, че ние имаме законите, имаме правилата, имаме ясно разграничените граници между правила и задължения. Но никъде те не се прилагат.
Аз не виждам гражданите да бъдат защитавани и правата им спазвани, виждам законите да бъдат използвани, за да бъдат плашени и да бъдат натиквани в ъгъла.
И да… много ми се иска да знам… откъде тръгна информацията за това изменение? Защо никъде не може да се намери кой го е предложил и кой го поддържа от политическите партии?
И защо изобщо то съществува, при положение, че е абсолютно ненужно и твърде неясно?
За сега поне знам, че не е прието. За сега.


Filed under: абсурдно, политическaта отговорност, чекмедже "Разни" Tagged: "Атака", 'свидетели на Йехова: Георги Дракалиев, Боян Расате, ВМРО, Волен Сидеров, ДВ, Конституция, НК, глоба, журналисти, закони, закони срещу дискриминацията, затвор, злоупотреба, изменения, писатели, побои, политика, политици, умисъл за престъпление, фашизъм
Публикувана на 04/20/11 19:37 http://eneya.wordpress.com/2011/04/20/questions/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване