04/21/11 09:05
(http://psabev.blogspot.com/)

Алгоритми за сортиране, обяснени с танци

Винаги съм се радвал на нетрадиционни методи за обясняване на нещата… но алгоритъм за сортиране с традиционен танц?! Защо не!!! Поредното доказателство, че математиците и информатиците не са задръстеняци. Поздравления за хората от Трансилванския унгарски университет Сапиентия за чудесната идея! Enjoy!

Метод на мехурчето

Обяснение с текст и дефиниции: Методът на мехурчето е метод на сортиране, при който цикълът се повтаря n² пъти, където n е броя на елементите на масива. При този метод в рамките на един цикъл се сравняват последователно всички двойки съседни елементи ai-1 и аi, и ако ai-1>ai местата им биват разменени.
Обяснение с танц:

Метод на пряката селекция

Обяснение с текст и дефиниции: Сортирането чрез пряка селекция впечатлява с простотата си, а също така в дадени ситуации има предимства пред някои сложни алгоритми.Намира се най-малкият елемент в списъка, разменя се с елемента на първа позиция и тези две стъпки се повтарят за остатъка от списъка, докато той свърши.

Обяснение с танц:

Метод на прякото вмъкване

Обяснение с текст и дефиниции:При сортирането по метода на прякото вмъкване масивът се обхожда от ляво на дясно, като се започне от втория елемент. Всеки елемент се сравнява с елементите, разположени вляво от него  (т.е. елементите с по-малки индекси) и се търси подходящото му място. Елементът се записва на това място в масива, а останалите се изместват с един индекс надясно. Този метод се използва широко от картоиграчите. Преглеждат се картите една по една. Всяка карта, която не си е на мястото се вади и се вмъква на подходящото място. Останалите карти се изместват.

Обяснение с танц:

Алгоритъм на Шел

Обяснение с текст и дефиниции: Подобрение на сортирането чрез пряко вмъкване е предложено от Д. Л. Шел през 1959 г. В този алгоритъм няколко пъти се изпълнява прякото вмъкване като се преминава през елементите с различна и намаляваща стъпка. В пример с 10 елемента всяка група съдържа точно по два елемента. След това елементите се прегрупират така, че във всяка група те да са през три позиции и се сортират отново – сортиране със стъпка 3. Най-после при третото преминаване елементите се сортират чрез обикновено сортиране или сортиране със стъпка 1.
Обяснение с танц:

Метод на бързото сортиране (Quicksort)

Обяснение с текст и дефиниции: Бързо сортиране (от английското quick sort) е добре известен сортиращ алгоритъм, разработен от Ч. А. Р. Хоор през 1960 година. Избира се „главен“ елемент от списъка с елементи, които ще бъдат сортирани. Списъкът се пренарежда така, че всички елементи, които са по-малки от „главния“ се поставят вляво от него, а всички, които са по-големи – вдясно от него. Рекурсивно се повтарят предишните стъпки върху списъка с по-малките и списъка с по-големите елементи. Получените списъци се сливат с конкатенация и се получава сортираният списък.
Обяснение с танц: Няма. И тук едно хубаво раздвижено българско хоро би свършило чудесна работа, стига да има ентусиасти да го направят (аз с танците съм много, ама много скаран). Иначе Quicksort е един от най-ефективните алгоритми, при това колкото по-разбъркан е масивът, толкова по-добре работи и си струва да бъде илюстриран с танц. Засега обаче мога да ви предложа само едно сравнение с метода на мехурчето:

И вече да не чувам оправдания от „днешната младеж“, че алгоритмите за сортиране били сложни…

Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

Подобни публикации

Публикувана на 04/21/11 09:05 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/eGh23MR13fc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване