04/21/11 12:38
(http://ruslantrad.com/)

Ще отмени ли Израел действащото от 1948 г. извънредно положение?

На 13 юни се очаква правителството в Израел да поднови извънредното положение в страната за поредна година.

В основата на бунтовете в арабските страни е търсенето на политически свободи, отмяната на извънредните положения, наложени в различните държави, повече граждански свободи. В Сирия вчера вечерта Башар Асад отмени извънредното положение, което беше в сила от преврата на Баас през 1963 г.

Подобен закон за извънредното положение има и в Израел. Всеки, който се занимава с история и политика на Близкия изток знае, че Тел Авив винаги се е самообявявал за най-демократичното място в този регион, нещо, което дори САЩ не потвърждава. Но извънредното положение в страната е от същия тип, какъвто е и в арабските страни. Дори ги предшества. Четири дни след основаването на еврейската държава през 1948 г., действащото правителството обявява извънредно положение, което остава в сила до днес. В известен смисъл Кнесетът наследява същото право, обявено от британското правителство девет години по-рано в провинция Палестина.

Извънредното положение позволява на правителството да заобикаля редовните законодателни процеси, смята израелският журналист Алуф Бен от в-к “Аарец”. Това включва правото на административното задържане, изземването на земя, арестуване и нарушение на човешките права на всеки, заподозрян в тероризъм. А това може да бъде всеки, буквално. Днес това извънредно положение не се използва от загриженост за националната сигурност, а по-скоро като бюрократично удобство.

В допълнение към законите, които са предназначени да бъдат прилагани по време на извънредни случаи, като например различните мерки за борба с тероризма и законът за предотвратяване на подривна дейност, израелските сили за сигурност имат широки правомощия от 1945 г., когато са наследени от британския мандат. Тези разпоредби и закони могат да бъдат приложени, дори когато няма официално обявено извънредно положение. Те предоставят на властите възможност да изземват земя, да конфискуват, да влизат в домове, когато поискат, да арестуват без заповед, да обявяват вечерен час и др. (справка в “Конституционно право на Държавата Израел от Амнон Буринщайн и Барак Медина).

През 1990-те години, критиките, отправени от юристи срещу удължаването на извънредното положение, довеждат до ревизия на закона, по силата на която Кнесета може да разреши извънредно положение в рамките на една година. Всяко по-дълго удължаване изисква специално обсъждане и одобрение в народното събрание. В момента всяка година извънредното положение се одобрява механично, като последно е обявено на 14 юни 2010 г.

Според израелски правозащитни организации, израелците са свикнали да живеят с извънредното положение. За разлика от Сирия, където преди 1963 г. не е действал подобен закон, в Израел от основаването на държавата до днес действат специални закони, подсилващи извънредното положение и правомощията на армията, действаща в Западния бряг.  Асоциацията за граждански права в Израел бе отправила молба до върховния съд преди дванадесет години, настоявайки, че извънредното положение нарушава свободата на словото, правото за стачкуване и други свободи. Съдът не реагира на молбата, твърдейки, че “ръцете на съда са вързани”. Правителството тогава обещава на Върховния съд да се произнесе за “нормализиране” на законодателството. Също така бе изготвен нов закон за борба с тероризма. Съдиите порицават правителството за бавните темпове на преразглеждане на извънредното положение, като все още няма признаци, че този закон ще бъде променен или отменен.

На 13 юни тази година се очаква Кнесетът да одобри отново закона за извънредното положение.

Публикувана на 04/21/11 12:38 http://ruslantrad.com/?p=8800
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване