04/24/11 16:39
(http://rumiborisova.blogspot.com/)

Великден в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян”


Великден е. Дворът на възстановения манастир над брезнишкото село Гиници е пълен с народ. Още в часовете преди обяд на пътя и по поляните край манастира можеше да се преброят поне 200 автомобила. Празничният ден и хубавото време, а и славата на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян” доведоха тук много народ – заради възкръсналият Христос, а и от любопитство. Някои идваха за първи път. Други в компаниите вече бяха идвали и разказваха какво са видели и колко много се е променило всичко.
Хората палеха свещички в храма. Редяха се търпеливо на опашка за биволско сирене и квасено манастирско мляко. Отскоро в Архондарика (примна за посрещане на гости) има открито и магазинче за сувенири, където се предлагат икони, църковна утвар, духовни подаръци.
От магерницата се носеше вкусен дъх на пресен манастирски хляб, опечен в тукашната фурна, още се усещаше как ухаят приготвените в манастирската кухня кузанаци, а на печката в казана вреше курбана за днешния ден.
Мнозина носеха и бутилки с различен калибър, за да си налеят вода от целебното аязмо. Други пък търсиха празен съд от домакините, та и те да си отнесат от водата, за чиято сила се носят легенди.
Дошлият народ беше радост за окото на игумена архимандрит Евгений и отец Никонор, който е познат на мнозина, ако не лично, то поне от медиите, защото и в тези дни преди Великден той не отказа интервюто на телевиции, радия и печатни издания.
Това обаче си е повече някакакъв религиозен туризъм от познавателно любопитство и по-малко поклоничеко посещение по повод светлия празник.
Но дошлите с вярата си в манастира не бяха малко. За службите още от Велики четвъртък в новопостроеното крило се бяха подслонили ревностни миряни. Специално за пасхалната литургия дойдоха и много духовни чеда на дядо Евгений от близо и далеч. Младо семейство водеше чак от Шумен две от трите дъщерички. На този ден преди години мама и тати се венчали в стария манастирски храм – още когато тука е нямало и помен от предстоящите грандиозни градежи. От Чирпан с булката и дъщеричката си беше дошъл бивш градинар на манастира. Тука редовно е и цялото семейство на измъкнала се от бесовите сили екстрасенска и контактьорка, намерила правия път в православието под духовните уроци на дядо игумен от преди години още.
Групата духовни чеда на Дядото се готвят старателно, за да минат на изповед преди пасхалната служба и да вземат свето Причастие в нейния край. Всъщност така трябва да постъпва всеки истински християнин,но малцина са тези, които го знаят.

За великденската утреня в събота срещу неделя в манастира идват много хора. Болшинството от тях обаче не се връщат в храма, за да останат до края на литургията. Тръгват с едогорелите свещи, защото така или иначе те идват храма само наВеликден заради модата и от незнание какво точно се случва…
Публикувана на 04/24/11 16:39 http://rumiborisova.blogspot.com/2011/04/blog-post_24.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване