04/25/11 21:20
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Великденски експеримент

След като доволно установих, че козунак може да се направи и от пълнозърнесто брашно, дадох старт на Великденските експерименти. Всъщност, Свилен ми подхвърли идеята да напиша пост за пълнозърнест козунак, а на мен само това ми трябва. Мухата беше пусната в главата ми. Започнахме да измисляме различни съчетания от аромати и плънки, някои не толкова интересни, други доста смели. Но накрая се спрях на комбинация, повлияна от изтока и от книгата Purple Citrus and Sweet Pеrfume. Рози в тестото и шамфъстък, мед и кардамон в плънката.

Основният акцент беше решен, а брашното, което исках да използвам не подлежеше на дискусия. И двамата се съгласихме, че спелтата е най-подходящата пшеница за този сладък хляб. Протеините в нея се оказват много добри, дори когато тестото е обогатено с доста мазнини от яйцата, млякото и маслото. Докато месих забелязах здравото и еластично тесто, направо като ластик. Първоначалната идея беше да смеся пълнозърнеста спелта с бяло брашно, но  в последствие количеството бяло брашно, което добавих беше минимално. Просто така се случи.

Опитът се оказа успешен, но както често става, има какво да се подобри. Това, което ми направи най-силно впечатление е, че козунакът не се получи така сладък (поне за моя вкус). Подлъгах се от сладкото от рози, което добавих в тестото и намалих драстично количеството захар, като си мислех, че то (сладкото) ще даде сладост на тестото. Това е единственото нещо, което бих променила в настоящата рецепта – да добавя още захар и може би да подсиля розовия аромат, като заедно със сладкото добавя и розова вода.

Като изключа нововъведенията, технологията по замесване на козунака се запазва по обичайния начин, който може да видиш на видео във Великденски забави и домашно видео. А моите препоръки може да прочетеш във ViewSofia. Температурата, която постигнах в кухнята беше 24°C. По-късно, когато козунаците втасваха за трети път, слънцето напече стаята и температурата се вдигна на 30°C. Идеално! Времето за втасване дори се посъкрати от обикновено.

За един успешен козунак се иска той да бъде на конци, но при този вид това няма как да се получи и причината е в пълнозърнестото брашно. Въпреки това отбелязвам финалния резултат като успешен. Защото получих невероятен сладък хляб, с дъх на козунак, богат и питателен. Комбинацията от аромати в източен стил много ми допадна със сладката спелта.

И както често казвам – докато не опитаме, няма как да разберем. Е, аз опитах и разбрах. Да живее експериментът!

Пълнозърнест козунак с рози, шамфъстък, мед и кардамон

От посочените количества се получават два големи козунака около 1,200 кг всеки.

За закваската:

  • 40 гр. прясна мая за хляб
  • 1 супена лъжица захар
  • 100 мл. топло прясно мляко
  • 3-4 супени лъжици бяло брашно

Маята и захарта се разтварят в прясното мляко. Добавя се брашното и сместа се разбърква добре. Трябва да се получи гъста каша или по-лепкаво тесто. Купата със закваската се покрива добре с кърпа и се оставя на топло място за около 30 минути или докато шупне.

За тестото:

  • цялата закваска
  • 1 кг. пълнозърнесто брашно от спелта
  • 200 гр. бяло брашно
  • 400 мл. топло прясно мляко
  • 6 яйца, от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура
  • 150 гр. сладко от рози
  • 50 гр. захар (тук бих добавила още 100-150 грама)
  • 2 супени лъжици ванилова есенция (бих добавила и 2 супени лъжици розова вода)
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 200 гр. разтопено и охладено масло

В голяма купа се смесват пълнозърнестото и бялото брашно със солта.

Яйцата и захарта се разбиват с вилица. Към тях се добавя ванилията.

В брашнената смес се прави кладенче. В него се изсипват закваската, яйцата, сладкото от рози и по малко от прясното мляко, като се замесва меко тесто. Тестото се меси докато стане гладко. Ако лепне прекалено се добавя още малко бяло брашно.

Следва месене на тестото с разтопеното масло. Маслото се добавя по малко, като след всяко добавяне тестото се меси докато маслото се поеме от него. Месенето продължава дълго, докато тестото се усети еластично и меко. Отне ми около 20 минути.

След омесването тестото се поставя в голям затоплен съд, покрива се със стреч фолио или кърпа и се оставя на топло място да втаса, докато утрои обема си. В зависимост от температурата в помещението втасването може да продължи между два и три часа.

Втасалото тесто се премесва за кратко с мазнина. Разделих тестото на една голяма част и две по-малки. Следва плънката.

За плънката:

  • 300 гр. суров шамфъстък
  • 150 гр. мед
  • 1/2 чаена лъжица смлян кардамон

Шамфъстъкът се смила ситно в кухненски робот. Добавят се кардамонът и медът. Сместа се разбива отново докато всичко се смеси.

По-голямата отделена част от тестото разделих на три равни части. Всяка от тях разточих леко с длани и сложих от плънката.

Завих на рула, които усуках леко.

От фитилите (рулата) сплетох плитка.

Поставих я в кръгла форма с диаметър 26 см. Формата се намазва предварително с мазнина.

От останалите две по-малки части направих същите фитили, които усуках и поставих в две продълговати форми с размери 29x10x7 см. също намазани с мазнина.

Формите, които ще се пекат първи се оставят на топло място да втасат за около 1 час. Формите, които изчакват второто печене се оставят на по-хладно място (например в стая, в която не е сауна, като в стаята, в която е замесено тестото).

Финални щрихи:

  • прясно мляко за намазване
  • суров шамфъстък за поръсване
  • едра кафява захар за поръсване

След като козунаците втасат за трети път се намазват с прясно мляко и се поръсват с шамфъстък и едра кафява захар.

Пекат се в предварително нагрята фурна на 160°C за около 1 час. Ако загарят бързо на повърхността се покриват с лист алуминиево фолио. Към края на печенето се проверяват с дървена клечка, която забодена в центъра до дъното трябва да излезе суха.

Изпечените козунаци се оставят да се охладят във формите за 10 минути. След това се освобождават от формите и се оставят да изстинат напълно.

Този експеримент приключи успешно. Да се готви следващият.





Кулинарно - в кухнята с Йоана Великденски експеримент от Йоана Петрова - Кулинарно - в кухнята с Йоана
За още публикации, прочети съдържанието на блога или разгледай мозайката от снимки.
Публикувана на 04/25/11 21:20 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/kpsobpBit5E/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване