04/26/11 10:58
(http://www.gorichka.bg/)

Какво да има в “Българския павилион” на Венецианското биенале?

reis

Този павилион не е за вестници и мястото му не е в София. Но извънредните ситуации налагат извънредни решения. Това е ‘Българският павилион’ на Венецианското биенале - един от най-значимите международни форуми за съвременно изкуство и архитектура.

Всъщност, такъв павилион не съществува. Не съществува и институция или друга работеща структура, която да гарантира ритмичността на участието на българското съвременно изкуство и архитектура на важните международни форуми, и която най-после да постави ударението върху характера и съдържанието на представянето, вместо върху техническите затруднения на неговото организиране. Заради това, много ни хареса начина, по който “група ентусиасти” решават да поемат нещата в свои ръце, като отделят време и енергия. Така се стига до платформата ‘Български павилион’ и създаденият към нея уеб-сайт като отворена покана за идеи за първи път поставят тези проблеми в общественото пространство - там, където всички могат да съучастват в решаването им.«Българският павилион» има за цел да изследва отношенията между изкуство и власт, идеологическо пространство и пространство на очаквания, репрезентация и (не)видимост.

“Българският павилион” отправя отворена покана към художници и архитекти от България и чужбина за предложения за проекти и събития, които да очертаят неговото символично и реално пространство. Поканата е отворена и за институции, които имат готовност и желание да подкрепят дейността на павилиона като реакция срещу съществуващите условия за презентация на изкуство в страната ни.

Не пропускайте да се включите с предложения. Журито ги очаква.

Какво бихте показали в “Българския павилион”?

Прочетете повече за инициативата тук и тук.

Публикувана на 04/26/11 10:58 http://blog.gorichka.bg/?p=3762
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване