04/29/11 09:53
(http://www.gorichka.bg/)

Къде са зелените работни места?

greenjobs

Започваме с дефиниция. Какво точно е зелено работно място? Все още липсва официална дефиниция, очаква се изготвянето на Европейска стратегия за насърчаването им. Каквото и да излезе от тази стратегия, вече имаме заявен интерес от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за 3 милиона от тях и от Барак Обама за 5 милиона.

Нашата дефиниция е следната:
зелено е работно място, което намалява емисиите и повишава енергийната ефективност на икономиката.

Колко са зелените работни места в момента? Въпреки смелите политически планове все още никой няма статистика за това колко точно са те днес. Едно от малкото проучвания е на WWF, в което те се опитвата да изчислят броя им в Европа в бъдеще. Заключението е интересно: в Европа устойчивите икономически сектори вече осигуряват повече работа, от колкото традиционно замърсяващите индустрии.

greenjobsgraph1

Отбелязваме: Замърсяващи индустрии включват мини, електричество, газ, циментова и металургични индустрии. Зелени работни места са във възобновяеми енергийни източници, зелен транспорт (включително железопътен и масов градски транспорт) и енергийна ефективност.

Ето и някои от по-интересните прогнозите в доклада за Европейския съюз за периода от 2007 до 2020 г.:

  • работните места, свързани само с вятърната енергия ще нарастнат двойно (от 154 000 до 329 000)
  • в производството и инсталацията на фотоволтаични панели ще има почти десет пъти повече работни места (от 90 000 до 727 000)
  • очаква се Европейската Директива за енергийна ефективност на сгради да генерира 450 000 нови работни места, свързани преди всичко с производството на изолационни материали и одитирането на еко сгради.

Това са прогнози от 2009 година, които може и да са изглеждали оптимистично тогава, но ето какво се случва междувременно: немското Министерство на Околната среда изчислява, че през 2009 г. във ВЕИ сектора само в Германия са били наети 300 500 души (спрямо 400 000 в целия ЕС две години по-рано), а едно макроикономическо проучване на Университета в Потсдам стига до заключението, че ако ЕС увеличи целта си за намаляване на емисиите до 2020 г. от 20 на 30 процента, това ще даде 6 милиона нови работни места. Явно някои зелени технологии се развиват много по-бързо от пазара на труда. Така например електрическите автомобили, за които преди две години не се говореше изобщо в контекста на зелени работни места вече се правят в много европейски заводи.

Зелените работни места не са добра новина за всички. С електрическите автомобили например, много компоненти от автомобилите с вътрешно горене ще станат излишни, а заедно с тях ще изчезне препитанието от свързаните с тях производства. Зелените работни места унищожават други работни места - пословично цитиран е случаят с националната политика на Испания.

Така, въпросите по темата са много: Преходът към зелени технологии и енергийна ефективност ще създаде ли повече работни места, отколкото ще бъдат загубени? Трябва ли правителствата да подкрепят зелените работни места или просто да не им пречат? Ако ги подкрепят – коя дефиниция за зелено работно място ще бъде избрана и каква форма за насърчаване?

Форум Бизнес е за да търсим отговори на въпросите

14 май 2011, Модерен театър

Регистрация

Публикувана на 04/29/11 09:53 http://blog.gorichka.bg/?p=3843
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване