05/04/11 10:32
(http://komitata.blogspot.com)

Какво тук значи някаква си личност

Новите технологии и интернет позволяват на човек да запази различията си и позволяват паралелното съществуване на многобройни микрокосмоси. Сет Годин говори за замяната на големия пазар с микро-пазари.

Това не е много далече от ума. Преди години, ако човек сменеше държавата, в която живее, например, възможностите му да комуникира с обичайната си среда, да чете медиите, с които е свикнал и да говори на собствения си език, в общия случай беше силно ограничена и се налагаше много радикална промяна за адаптиране към новото общество. Така обществото (пазарът) печелеше още един интегриран индивид и запазваше вътрешна стабилност, а индивидът печелеше социализация.

Да, но вече има интернет. В Турция срещнах бивш български гражданин, който държеше да не загуби връзките със старата родина. Затова, с помощта на интернет, следеше „Шоуто на канала“, влизаше в gepime.com и беше наясно с последните хитове на фолк кралиците.

Това означава, че интернет позволява много повече запазени различия, много по-изразен релеф на обществената структура. Човек не се нуждае вече по същия начин от посредници и представители - било то журналисти, депутати, учители, музиканти. Имаш избор. Влизаш в интернет и вече си институция.

Индустриалната епоха приключи с времето, когато човек беше олицетворяван с длъжността и институцията си. „Държавата, това съм аз“, не е просто арогантно изявление, а кратко описание на политическата система в прединдустриалната епоха.

Индустриалната или модерната епоха често е критикувана, че упражни силно обезличаваща функция върху човешкия индивид, рязко и понякога трагично и драматично заличавайки фини разлики и особености (религиозни, езикови, културни, но и чисто човешко индивидуални). От друга страна тя освободи огромен брой хора от бремето на рода, расата и религията. Тя раздели работното от почивното време, работното място от дома, училището от семейството. Чрез специализацията и концентрацията тя доведе до небивал прогрес в благосъстоянието и технологиите.

Тя разведе човека от функцията, която изпълнява и от организацията, в която работи. Стана възможно хората да напускат постовете си преди смъртта си, да си сменят работата, да се развеждат и намали силно ефекта на тероризма и насилието, защото тероризъм срещу системи е много по-неефективен от този срещу отделни личности. На мода дойдоха войните на система срещу система, в които жертвите са анонимни.

Виждате, че в момента тече обратния процес - на сливане на работното време със свободното, на отпадане на посредниците, на все по-голямо обвързване на човека с институцията му.

Трудно е човек да си представи как ще изглежда Apple без Стив Джобс или Microsoft без Бил Гейтс. Ако оцелеят, най-вероятно ще са съвсем различни.

Освен позитивното - разцъфването на човешката индивидуалност, изразяваща се в небивал разцвет на науките и изкуствата, май ще се върнем и към физическото ликвидиране на хора с цел решаване на политически, бизнес и културни задачи.

Аз не изключвам и появата на „хуманни“ оръжия, които да не ликвидират човека като организъм, но да заличават неговия интелект.

Ако не запазим обща рамка, общо разбиране за това – какво е редно и какво не е редно да се прави, ще ни чакат много трудни времена. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване