05/04/11 06:43
(http://ivanbedrov.com/)

С хляб и сол

430x300Не предприемайте пътувания това лято освен в краен случай. Ако не се вслушате в този съвет, рискувате да бъдете пометени от вълната срещу вас. С напредването на строителството на магистралите българските емигранти ще започнат масово да се връщат в страната. Прогнозата е на вътрешния министър Цветан Цветанов. Появиха се заглавия като “Българите се връщат по новите магистрали”.

Това е наивно очакване, което прилича повече на патриотарски лозунг. Дори чисто географски не е вярно - евентуално след година някой ще може да се върне по новата магистрала само от София в Бургас. Или обратното.

Министър Цветанов обаче не е стигнал сам до тази идея, затова не заслужава да поеме цялата отговорност за нея. Преди три години бившият социален министър Емилия Масларова първа се подготви да посреща емигранти. Дори ходи до Испания. Там откри бюра по труда, които трябваше да предлагат на емигрантите работа в България. Бяха похарчени държавни пари, дежурни социолози получиха поръчки и измериха “силната носталгия по България”. Резултатът е, че три години по-късно никой не помни за тази активност на Масларова. Очевидно и Цветанов не помни.

Легендата за емигрантите, които някой ден щели да се върнат в България и “да оправят положението”, е любима само на бабите на емигрантите. И понеже те са основната част от избирателите в България, всеки попаднал във властта в един момент решава, че е открил формулата как да се хареса ей така, от раз на народа. Това, разбира се, не се случва, но понеже никой не се учи от грешките на предишните, вероятно ще продължим да гледаме любимата сапунка на бабите на емигрантите и занапред.

А иначе е достатъчно само да си компютърно грамотен, за да прочетеш от какво се вълнуват българските емигранти, които все още не са взели решението да спрат да четат новини от България. Когато пред погледа на бездействащи полицаи група ненормалници буквално чупят главите на група хора, които просто не са православни, повечето медии тук отразиха “някакъв сблъсък в Бургас”, а българи от цял свят коментираха гневно в социалните мрежи. Затова ли да си дойдат? Когато Сметната палата съобщи, че 85% на сто от обществените поръчки са нагласени, медиите тук също не се впечатлиха особено. Това означава, че не най-добрият печели и няма свободна конкуренция. Затова ли да започнат бизнес в България със спечелените на Запад пари?

По-добре е управляващите да се фокусират върху това да направят средата предвидима и стабилна, с ясни правила, които да важат с еднаква строгост за всички. Попитайте ваш познат защо е в чужбина - защото се печели повече и защото животът е по-подреден. Това е отговорът. Затова подредете държавата и дайте свобода на хората да печелят пари. Може и да не върнете емигрантите, но поне ще задържите все още незаминалите.

коментар от в. Пари

снимка: БГНЕС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване