05/09/11 17:31
(http://eneya.wordpress.com/)

Пиронът: заключение

Официално е, изменението на закона срещу дискриминацията е вече факт.
Държа да отбележа нещо адски важно.

Първоначалната новина повторена от всички информационни агенции, повечето блогове, по които съм го виждала съобщено първоначално (включително и това, което публикувах аз), е невярна и подвеждаща.
Оригиналната новина създава впечатление, че изменението е с цел конкретно насочено към журналисти и писатели.

Чл. 162. (1) (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

Това не е вярно – изменението е насочен към ВСЕКИ, теоретично включително политици.
По какъв начин това изменение ще промени нещо или ще се използва за извиване на ръце, за момента няма как да зная и мога само да гадая. Скоро ще видим на практика какво се случва, възможно е Сидеров и Расате да си налегнат парцалите, но да видим.

Доста си промених отношението от както излезе първата новина, най-вече, защото се сдобих с доста повече информация и де факто се запознах с реалното предложение за изменение. Не знам кой е виновникът за първоначалната версия, но беше много интересна демонстрация кои вестници/информационни агенции и сайтове се копират едни други. Също така беше пример, че не може да се разчита, когато няма доказателства.
Все още ми е доста мътно какъв е смисъла на изменението, до каква степен ще се прилага и дали няма да се злоупотребява срещу хора, които пишат или са публично и социално активни или е просто шум и вятър, които да създадат впечатление за вършеща се работа, без нещо наистина реално да се свърши.


Filed under: политическaта отговорност Tagged: НК, дискриминация, закон, изменение, омраза, примане на изменение на закон за дискриминация, расизъм, хомофобия
Публикувана на 05/09/11 17:31 http://eneya.wordpress.com/2011/05/09/closer-to-the-edge/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване