05/10/11 19:14
(http://www.gorichka.bg/)

Лора Абаджиева от „Бъдеще сега“ помага на децата да помогнат на възрастните

До 24 май тече конкурса „Как да променим възрастните и да ги направим по-екологични” , организиран от Credo Bonum и Народно Читалище „Бъдеще Сега”. Конкурсът е за деца от 7 до 14 години, които могат да предлагат своите идеи за екологично превъзпитание на големите хора. Повече за него тук.
Ние се свързахме с Лора Абаджиева от НЧ „Бъдеще сега” за да ни разкаже за идеята и за странната сила, която децата упражняват върху възрастните.

Кое ви подтикна към стратирането на този конкурс?

Конкурсът стартира пред 2009-та година като част от по-голям проект под името „Посланици на природата”. В него целта беше да променим вързрастните чрез техните деца. Не ми харесва това, което виждам навън. Тъжно ми е че рибата и пчелите изчезват, че има глобално затопляне. А децата най-лесно забелязват и усещат промяната, която настъпва в нашия свят. Вярваме, че те могат да променят света към по-добро.

Защо смяташ, че децата могат да променят възрастните?
Трябва ми само да се огледам в очите на децата и всичко е ясно!

А възрастните според теб искат ли да се променят?
Възрастните са мързеливи и не винаги промяната за тях е възможна. Понякога е нужно да ги ощипеш, за да се събудят.

Кой има по-добро екологично самосъзнание - децата или възрастните?
Всички ние сме деца на природата и тя живее в нас. Когато порастваме просто забравяме, че сме дълбоко свързани с всичко останало. Ако сте забравили питайте децата.

Разкажи ни нещо яко, което си научила от децата с които работиш?
Веднъж правихме модул „Кръговрата на водата” в 134-то училище. Бяхме измъкнали децата от занималнята да играем (според тях игра, според нас учене) навън. Имаме една специална игра, където всеки тегли листче и според указанията му започва да се движи наоколо като определена водна частица и си търси къде трябва да отиде. Накрая след много тичане и опознаване на материята ги питахме какво е най-хубавото нещо, което им се е случило днес. Отговора беше следния „ Ами вие дойдохте и благодарение на вас не учихме повече!” Тогава разбрах, че ученето е игра и удоволствие - само да има кой да ти го покаже!

А на какво се опитваш да ги научиш ти (което вече не знаят)?
Да уважават мравките. И така да разберат, че и най-малките неща имат значение. Да живеят с усмивка. Да са свободни в решенията си и отговорни в избора си. Да знаят какви ще са последсвията, когато вземат дадено решение за себе си.


Ако ти можеш да промениш едно нещо в себе си, какво би било то?

По-принцип всеки ден се старая да променям себе си и чрез мен света наоколо. Говоря за обичайните неща - боря се да не ми дават найлонови торбички в магазина, усмихвам се на тези, който ми се зъбят насреща и са нелюбезни(понякога е истински трудно), изхвърлям разделно. В цялото това старание често се ядосвам на хора, които не ги е грижа. Трябва да намаля това мое дразнение!
Кое от всичко което виждаш около себе си ти дава надежда за бъдещето?
Усмивките на хората, изгревите, залезите, надеждата че всичко рано или късно ще си дойде на мястото тогава, когато Земята реши да изтръска чергичката си.


Кажи ни повече за летния лагер за спечелилите конкурса?

Ще има много приключения сред природата на Стара планина. Под формата на различни растения, застрашени и “страшни” животни. Ще има уникална атмосфера, където чрез игри(по-специално старите игри) ще могат да преоткрият себе си и да намерят нови приятели!
Какви други инициативи за промяна провеждате?
Една от текущите ни и надяваме се дългосрочни инициативи е Международната награда за млади хора в България. Един истинкси инкубатор за нови подходи и смяна на парадигмата в образованието в момента. Международната награда за млади хора стартирала официално през 2011 г. Тя е програма за личностно развитие на младежи между 14 и 25 г., в която предизвикваме младите хора да създават позитивна промяна в света около тях и общността, в която живеят. Програмата работи в 132 държави по целия свят с над 845 000 млади хора текущо.

Ние вярваме в децата и младите хора, защото те могат да предизвикат себе си и обществото за създаването на един устойчив свят и общество. Повече за всичко това можете да прочетете на сайта www.awardbg.org
Малко за Лора Абаджиева
Завършила е МИО в УНСС и Бизнес Администрация. После една програма за предприемачество. Все сложни науки за една артистична и свободна душа. Сега е напълно доволна от това, с което се занимава и успява да участва в различни проекти, в които мога да вмъква и изкуство. Снима, както видео така и с фотоапарат. Старае се да покажа света през моя поглед.

Публикувана на 05/10/11 19:14 http://blog.gorichka.bg/?p=4089
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване