05/23/11 06:39
(http://komitata.blogspot.com)

Вечер в Комотини

Не знам как се получава, но нямам време за нищо, особено за писане. Хотелът в Комотини е доста добър, макар и стаичката да ми се струва микроскопична.

След като се освежихме, т.е. изкъпахме, имах желание да падна като талпа на леглото и да стана на другата сутрин, но как така при положение че ме чака този хубав град.

Тъкмо бях наизвадил фотоапарати и жици да преточвам снимките и отвън се чу духова музика. Имало церемония по сваляне на флага всяка неделя вечер. Живописно, но не се виждаше от прозореца добре. Адвокат К. предположи, че в негова чест била музиката, т.е. от учтивост свалят знамето в града щом го видят.

Поговорихме си, ако подхвърлиме идеята на някой болен лидер от българските, дали е способен да дойде тук с шайка хулигани и да вдигне българското знаме. Стигнах до извода, че просто не са се сетили.

Започнахме вечерта в прекрасния парк пред хотела, който от едната страна има паметник на падналите за родината, а от другата - на падналите евреи във Втората световна.

Приятно изненадани бяхме от бирата „Вергина“, която била местната бира, и е нарочена за официалната македоно-тракийска бира. Значи пием от нея. Много добре.

На фона на останалата Гърция Западна Тракия изглежда странно, защото е нетипично за Гърция етнически и религиозно шарена - тук има гърци, помаци, турци, често се виждат джамии. Доста интересно е.


Готов съм да дам сертификат „Официална бира“

 Мрачната сграда, която се вижда отзад, е бившият тютюнев склад, където са били събрани евреите на Гюмурджина през Втората световна, преди да ги изпратят по лагерите. След това тъжно събитие е имало и нещо като битпазар с вещите им. Ужасно.


А това е хотел „Астория“. Тук, от балкона, Добри Терпешев обяснява след края на войната на събралите се българи – „Който ви е довел тук, той да ви върне обратно!“. Слушащите изпадат в недоумение - повечето са местни.

Животът кипи, все едно не е неделя вечер. Разработихме теория, според която е много лесно да бъде отгатната следващата държава в която ще гръмне финансов балон - само трябва да проверим кои не спят цяла нощ, преди да ходят на работа.

 Клубът на понтийците - преселници от Кавказ, не може да бъде сбъркан.

 Старата църква

Някои си изкарват телевизорите на балкона

 На други пък, балкон въобкще не им трябва.
Завършихме по същия начин, по който започнахме.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване