05/25/11 14:06
(http://eneya.wordpress.com/)

Реакция към расизма

Расизъм: дефиниця – (социология) 1. Вярата, че различните раси имат специфични културни разлики, които се определят по фактор наследственост и че това дава превъзходство на дадена раса/раси над останалите.
2. Агресивно или насилствено поведение спрямо група от дадена раса на база гореописаното вярване.

Миналата седмица група националисти се събраха на „протест“ пред единствената джамия в София, начело с Волен Сидеров. Теоритично проблемът им е бил с шума на записа на мюезина, който призовава към молитва изповядващите ислям. На практика, проблемът им очевидно беше дълбоко вкоренената вяра, че всеки, който изповядва ислям е турчин (което не е вярно), че всички хора с турски корени са морално отговорни за събития, които са се случили дълго време преди да бъдат родени и че обрязването явно им е много голям проблем (убедена съм, че 9 от 10 от врякащите „рязани“ даже не са запознати с логиката зад процедурата, но това не е нещо ново).

Целият „протест“ беше повече от неадекватен, защото ако имат проблем с шума или мястото на молитви, е трябвало да протестират пред общината, а не пред религиозна сграда.
Както се изясни, от джамията са имали уговорка с общината, която им е позволявала да разстилат молитвени килимчета на тротоара. Което превръща паленето на килимчето не просто във вандалщина, но и в унищожаване на религиозни предмети.

Като реакция на ужасното и непростимо поведение на хора, които наричат себе си патриоти и българи над други хора, които също са с българско гражданство, Светла Енечва предложи всички несъгласни или критични към изстъплението да оставят цвете пред джамията.
Събра се красива стена от цветя по оградата около джамията, която грозно контрастираше с черното овъглено петно на тротоара. И аз ходих и аз оставих. Защото да биеш други не те прави патриот.

Този петък, по предложение на Нервната Акула, ще се събере жива верига, която да наобиколи джамията докато трае молитвата от 13:00 часа.
Едно, като демонстрация, че като общество няма място за толеранс към нетолерантните и две, като опит да се предотврати повторение на „протеста’.

В петък смятам да бъда пред джамията. За всеки случай.

В публичното пространство, непотвърдени, циркулират слухове, че тогава отново ще се съберат там лумпените от парламентарно представената партия „Атака“. Както стана ясно, Софийска община дава без проблем разрешение на всякакви противоконституционни мероприятия и сбирки като Луков марш и протести против молещи се, а полицията не си мърда пръста, за да предпази Свидетелите на Йехова, молещите се пред джамията и всякакви други групи граждани, които са нападнати, малтретирани и бити.

Правителството в лицето на министър председателя и вице-премиера не даде никакъв сигнал към обществото, че случилото се е абсолютно недопустимо, а арестуваните нападатели бяха пуснати с обвинение в хулиганство, а не по чл. 162 и 163, както между впрочем се случва всеки път – и нападението в Бургас, и нападенията над прайд парадите не бяха санкционирани по начин, който да осъди престъпленията от омраза и да покаже воля от управляващите, медиите и обществените лидери за борба с тях.

Явно трябва да се пазим сами и сами да покажем, че подобни действия няма да бъдат допускани повече, така че ще ида пред Баня Баши.

И се надявам това, което се случи да е шамар за събуждане на всички, които проспаха последните 10 години, в които Атака влезе два пъти в парламента, в СОС влезе скинар, а управлението на държавата е в ръцете на ГЕРБ с гласовете на същата тази Атака.

П.С. Много мои приятели, познати и непознати застанаха до мен, когато същите уроди мятаха камъни и молотовки по мен. Мисля, че това е единствения правилен начин да се даде отпор на лумпенщината и ненаказаната престъпност.

Колкото до Волен Сидеров, прокуратурата се е задвижила и разглежда поведението му, възможно е, ако бъдат събрани достатъчно доказателства, да бъде предложен за отнемане на имунитета и подвеждане под отговорност за призиви към етнически и религиозни сблъсъци.


Filed under: абсурдно, политическaта отговорност Tagged: "Атака", "патриотизъм", Сидеров, болни хора, екстремизъм, избори, насилие, национализъм, религиозни сгради, религия
Публикувана на 05/25/11 14:06 http://eneya.wordpress.com/2011/05/25/reaction-towards-racism/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване