05/30/11 09:02
(http://ruslantrad.com/)

Сълзите на Йемен. Войната започна

Не знам как да реагирам. Не знам тъгата, която е в мен заради всички събития, случващи се през последните седмици, как да я напиша, с какви думи. Пращам, надявам се не последният, разказ на контакта ми в Йемен, след който аз останах безмълвен.

Това е съобщението, което получих. Има възможност това да е последното, никой не знае какво ще се случи от сега нататък.

 

“Руслан, тук започна война. Стрелят ни със самолети, с пилоти от Йордания, защото нашите са отказали.

Днес по някое време ОАЕ изпраща и “морските тюлени”. Каквото можах предадох вчера от твоя блог тук (относно изграждането на наемна войска в ОАЕ бел. Intidar), но вече е късно – външния министър е подписал договора тази вечер. Това не е като в Либия, тук има други интереси. За Йемен още преди 4 години се писа, че ще е втори Афганистан – е, постигнаха го. Целият площад в Таиз гори, в Сана – също, тук (Ходейда, бел. Intidar) се чуват изстрели само. Днес почти целият град Занзибар в провинция Абян остана под равалини и с трупове, страшно много трупове. Целият квартал “Хасаба” в Сана до международното летище и той гори. Искаш да видиш до нас какво става ли? Хаос – палят гуми, чакам всеки момент бензиностанцията срещу входа на блока да се взриви.

Няма как да снимам – в отсрещния блок има на покрива снайперисти, и стрелят на посоки – няма наши, няма ваши. Да се пазя? От какво? Когато се чува взрив в далечината, не се чуват самолети от никъде. Жал ми е за всички, които стояха 112 дни, интелигентни хора – момичета и момчета, които искаха нещо по-добро, или да не се краде. Саудитска Арабия закри посолството си тук на 29 май в 00:00 часа, от тогава започна ад. Аз имам чувството, че самолетите идват от там. А и в морето има доста американски кораби – може и от там да е. Но…странно, че тукашните войници на президента нищо не правят, а и те си стрелят редом с тях, освен войниците и цивилни. Тук има много скъпоценни камъни, но последните 10 години на доста места се сондираше из Йемен, но понеже камъните са твърди, а на места скалите са повечето от сол им се чупеха машините и зарязваха всичко, и си тръгваха. Това, което се изваждаше, заминаваше за Великобритания, Франция и САЩ, но не беше много, защото хората ги използваха, като магарета. Вода има колкото щеш, но Германия написа фалшив проект, според който водата в Йемен свършва – десет години мамиха хората и им обираха парите, построиха маса станции и днес водата се продава. Т.е. днес не се продава, за да докажат, че са по-силни и по-властни. Газ също има много. Тя заминава за Франция и Корея без пари. На Франция проектът беше да построи централа на течен газ, и като приключиха казаха, че газта не била достатъчно чиста за тези машини в нея(!). И не е чиста, но въпреки всичко корабите с нея пътуват от Аден за Франция. ОАЕ пък завзе остров Сокотра. Между всичко това най-много руснаци има тук. Незнам те пък какво чоплят и търсят?”

 

Накрая ще изразя кратко възмущението си от продължаващите неправилни преводи от страна на нюз.бг:

Нюз.бг пишат,че църква била ударена в Северен Йемен (!?) след петъчната молитва(!?)...Хора, моля превеждайте както трябва...
@ruslantrad
Ruslan Khaled Trad

Публикувана на 05/30/11 09:02 http://ruslantrad.com/?p=9306
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване