06/01/11 07:58
(http://vasvalch.com/)

Иноватори: Стигни ги там, където са

turkcelltweetРеших да споделя тази кампания, не просто защото използва креативно социалните медии, а и защото ги използва съвсем по предназначение – за да стигне до най-точната публика възможно най-бързо.

Турските мобилни оператори явно имат същия проблем като българските: хората, които използват мобилен интернет все още са твърде малко. Като цяло, broadband-услугите са много доходоносно перо в портфолиото на мобилните оператори – там важи правилото „с апетитът идва яденето” и потребителите увеличават потреблението си с времето по много устойчива крива. Затова е желателно повече хора да използват смартфони и да говорят за тях – колкото повече познаваемост, толкова повече потребители. Early adopter сегментът е доста ограничен и ако познаваш местата, където иноваторите се събират, няма нужда да плащаш стотици хиляди, за да ги достигнеш – причакваш ги в естественото им обитание.

Това правят и Turkcell. Операторът организира игра в Twitter, за да достигне до „интернет-пристрастените” – тези, които е най-вероятно да се интересуват от смартфони и мобилен интернет. Компанията затваря няколко награди – нов модел смартфон с включен достъп до интернет – в кутия, която покрива с лепящи листчета. Цветните „препятствия” съдържат интересни предизвикателства. За да падне всяко листче, потребител трябва да туитне надписа от него. По време на кампанията се организират и други игри, чиито победители си тръгват с безплатен пакет минути, допълнителни SMS-и и още награди. Всичкото действие е обединено на уебсайта на Turkcell. Играта се провежда в рамките на 7 дни по 3 часа дневно, като генерира над 56000 туита с официалния хаштаг на кампанията #turkcelltweet – доста добър нетен резултат, въпреки че нямам данни за общия брой Twitter-потребители в Турция.

Условията са прости и ясни, което прави играта още по-забавна, а използването на общ хаштаг е лесен начин за проследяване на нишката. Turkcell не се опитва да достигне масова аудитория, а се концентрира в нишата, която може да даде най-висок резултат с най-малко усилия. Наистина, приятно е да се хвалиш колко много телевизионни зрители е достигнал спотът ти, но дали това са правилните хора и дали те наистина са ти обърнали внимание? Доста по-полезно е да ангажираш (наистина да ангажираш!) по-малък сегмент, който вече е узрял за твоя продукт или услуга. Както се вижда, този подход носи успех. Чакаме M-Tel, Globul или Vivacom да последват примера.



Още по темата:

  1. У дома е там, където има пудинг

Публикувана на 06/01/11 07:58 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/kswkRof8xTE/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване